Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Barázdazárás – Így előzd meg hatékonyan a fogszuvasodást!

Őrlőfogainkon a fogszuvasodás sok esetben azokból a mély barázdákból indul ki, ahol könnyen megtapadnak a baktériumok, s ahonnan még kifinomult technikával is elég nehézkes eltávolítani a lerakódásokat. Erre a gyakori problémára találtak megoldást a hatvanas években, s kifejlesztették a barázdazárás technikáját, ami kitöltve a rágófelszín mélyebb pontjait, ellehetetleníti a bakteriális lerakódást a barázdákban. Ha pedig nincs mély barázda, akkor nincs fogszuvasodás sem.

Barázdazáráshoz egy folyékony plasztikus anyagot használnak, melyet a fog rágófelszínére ecsetelve feltölthető a fogfelszín mélyedése. Jellemzően a sorban negyedik fogtól lehet szükség a technika alkalmazására, hiszen a kisőrlők és a nagyőrlők rágófelszíne barázdált. Hátul, a hetes, nyolcas fog környékén kiemelten fontos lehet a barázdazárás, hiszen azt a területet a legnehezebb elérni a fogkefénkkel.

Természetesen gyerekkorban a legeredményesebb a barázdazárás, a kicsiknél már az első maradandó őrlőfogak áttörésétől alkalmazható a technika. Hat és tizennégy éves kor között amúgy is jóval hajlamosabbak a gyerekek a fogszuvasodásra, ezt az időszakot nagyszerűen átvészelhetjük, ha gyermekünk őrlőfogait „szuvasodásbiztossá” tesszük.
Van rá példa, hogy a kisgyermek tejfogainak barázdáit is lezárják, főleg akkor, ha azok túl mélyek, így nagy esélyt lát rá a fogorvos, hogy gyermekünk fogai szuvasodásnak indulhatnak. A tejfogak védelme a maradandó fogak miatt értékelődik fel, hiszen ha gyermekünk idő előtt elveszíti  a tejfogát, akkor lehet, hogy a maradandó fog nem megfelelően helyezkedik majd el.

Hogyan készül a barázdazárás?
Szerencsére egyszerű és fájdalommentes kezelésről van szó. Mindössze néhány percet vesz igénybe ez a pofonegyszerű folyamat:
1. Alaposan megtisztítják a kezelendő felületet.
2. Biztosítják a fog és a környező terület szárazságát.
3. Egy savas anyaggal kissé érdessé teszik az érintett rágófelszínt, hogy jobban megtapadjon rajta a záróanyag.
4. A fogat leöblítik és szárítják.
5. A barázdazáráshoz használt anyagot felkenik a fogra, ami vagy magától, vagy egy speciális lámpa fényének hatására hamar megszilárdul.

Az így elkészített barázdazárás optimális esetben tíz évig tart a fogakon, de a féléves fogászati ellenőrzés alkalmával a fogorvos úgyis megvizsgálja, hogy nincs-e valahol szükség az anyag pótlására.
Forrás: Barázdazárás – Így előzd meg hatékonyan a fogszuvasodást! – Merjmosolyogni.hu 

 

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.