Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

4 figyelmeztető jel, hogy túl erősen mosod a fogad

Ideális esetben naponta kétszer, minimum 2 percen keresztül kell fogat mosni, azonban nem mindegy, hogy milyen technikával tesszük mindezt. A durva, túlságosan erős mozdulatokból álló fogtisztítás ugyanis maradandó kárt tehet a fogazatunkban és elősegítheti a fogszuvasodás vagy az ínybetegségek kialakulását.

Jóllehet, a fogzománc az emberi szervezet legkeményebb anyaga, a 96%-ban ásványi anyagokból felépülő réteg mégis érzékeny lehet bizonyos külső behatásokkal szemben. A fogzománc például rosszul reagál a szájüreg kémhatásának változására, ezért puhulással, kopással, szuvasodással válaszol a túlságosan savas környezetre, de nem ez az egyetlen gyenge pontja.
Ha túl erősen nyomjuk fogkefénket a fogaink felszínéhez, akkor a fogzománc szépen apránként elvékonyodik, ami szintén elősegíti a szájüregi panaszok (pl. fogérzékenység, fogszuvasodás) kialakulását. Amennyiben a lentebb felsorolt jelek bármelyikénél magunkra ismerünk, úgy érdemes lehet megváltoztatni már kialakult fogtisztítási szokásainkat.

1. A fogkefe gyors elhasználódása

Te is jársz úgy, hogy az újonnan megvásárolt fogkeféd sörtéi 1-2 hónap elteltével már összevissza állnak, mintha legalább egy éve ugyanazzal a fogkefével mosnád a fogaidat? Az igaz, hogy higiéniai okok miatt fogkefénket 2-3 havonta egyébként is le kell cserélni, de ennyi idő elteltével akkor sem szabadna azt látnunk, hogy fogkefénk sörtéi elhajlottak, elfeküdtek, ez ugyanis annak a jele, hogy túlságosan erősen nyomjuk a fogainkhoz a fogkefét.

A fogkefe sörtéinek elhasználódottságát nem csak a hagyományos kézi fogkeféknél kell figyelnünk, azelektromos fogkefe fejeket ugyanúgy le kell cserélni 2-3 havonta és rájuk is igaz, hogy ha ennyi idő elteltével a sörték szétállnak, akkor túl erősen nyomtuk a fogainkhoz az elektromos fogkefét.

2. A fogíny visszahúzódása

A fogíny a fogakat szorosan borító kemény nyálkahártya, ami leegyszerűsítve kötőszövetekből és az azokat behálózó vérerekből épül fel. Ínygyulladás vagy külső hatás következtében a fogíny visszahúzódhat fogainkról, ezáltal csökken a fogak védelme és könnyebben kialakul fogérzékenység, fogszuvasodás vagy ínysorvadás.

3. Zománc kopottsága

A fogzománc a túlságosan erős fogmosási szokások következtében elvékonyodhat és akár szemmel látható kopottságot is előidézhet. Azzal pedig csak rontunk a helyzeten, ha közvetlenül étkezés után mossuk meg fogainkat, a savas kémhatású ételek és italok ugyanis felpuhítják a fogzománcot, amit az erős súrolás még könnyebben károsíthat.
 
4. Fogérzékenység

Ha fogzománcunk megkopott, ínyünk pedig visszahúzódott, akkor előbb vagy utóbb szinte biztos, hogy kialakul a meleg és hideg ételekre, italokra jelentkező fogérzékenység.

A jelenség hátterében a fogzománc alatt található dentincsatornák szabaddá válása áll, ezek a csatornák ugyanis zománc védelme híján a hideg-meleg ingereket közvetlenül a fogidegekhez vezetik, éles, hirtelen jelentkező fájdalmat indukálva.

Mit tehetünk ellene, ha túl erősen mossuk a fogainkat?

– Helyes fogmosási technika elsajátítása:
Az első és egyben legfontosabb dolog, amit a fogak megóvása érdekében tehetünk az, hogy megtanulunk helyesen fogat mosni. A vízszintes, súroló mozdulatok helyett váltsunk gyengéd, körkörös mozgásra, a fogkefét pedig ne marokra fogjuk, hanem tartsuk úgy a kezünkben, mintha ceruzát fognánk, így mozdulataink sokkal finomabbak lesznek.

– Puha sörtéjű fogkefe használata:
Ha kiderítettük magunkról, hogy túl erősen mosunk fogat, akkor a legrosszabb, amit tehetünk, ha megmaradunk megkeményedett sörtéjű, elhasznált fogkefénknél. Amikor legközelebb fogkefét vásárolunk, figyeljünk rá oda, hogy „puha” vagy „soft” fogkefét válasszunk, a finom sörték jóval kíméletesebbek az ínyhez és a fogzománchoz is.
A sörte puhaságától függetlenül 2-3 havonta mindig cseréljük le a fogkefénket!

– Kerüljük az étkezések utáni fogmosást!
Ahogy arra a korábbiakban is kitértünk, étkezés után közvetlenül megváltozik a szájüreg pH értéke, savassá válik, ami meggyengíti a fogzománc szerkezetét és kedvez a fogszuvasodást okozó baktériumoknak. Éppen ezért figyeljünk rá oda, hogy az étkezések és a fogmosás között mindig teljen el 1-2 óra, ekkorra már visszaáll szájüregünk normál pH értéke. Természetesen a cukros, szénsavas vagy alkoholos italok fogyasztására ugyanez a szabály vonatkozik.

A szájüreg pH értékének visszaállítását elősegíthetjük vízfogyasztással, tiszta vizes öblögetéssel, tejtermékek fogyasztásával vagy rágógumizással is.

– Használjunk speciális fogkrémeket!
Ha túl erősen mosunk fogat, nem hiányzik, hogy még a fogkrémünk is rontson a helyzeten. Sok fogkrém, de főként a fehérítő hatású termékek gyakran apró szemcséket tartalmaznak, melyek ugyan hatékonyan eltávolítják a fogzománc elszíneződéseit, eközben viszont megkoptathatják azt.

Keressünk olyan fogkrémet, aminek alacsony az abráziós (koptatási) értéke, vagy egyszerűen válasszunk fogérzékenységet enyhítő vagy fogzománcot erősítő fogkrémeket, ezek ugyanis kifejezetten úgy készülnek, hogy kíméletesek legyenek a fogzománchoz.
Forrás: 4 figyelmeztető jel, hogy túl erősen mosod a fogad – Merjmosolyogni.hu 

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.