Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Fogszabályozás

Fogszabályozáskor a fogak vagy a fogívek rendellenes fejlődése esetén alkalmazunk kivehető illetve rögzített készülékeket.

Emberek milliói nem mernek felhőtlenül mosolyogni, mert nincs önbizalmuk szabálytalan fogazatuk miatt. A fogszabályozás tehát egy lehetőség arra, hogy kinyíljon a világra, megváltoztatva fogainak állását.

A páciensek döntését manapság lényegesen befolyásoló kérdés az, hogy a fogszabályozó készülék mennyire fog látszódni, mennyire fogja zavarni a páciens mindennapi életét. A mai modern fogszabályozás ezen igényekre igyekszik reagálni.

Azon fogászati beavatkozások tartoznak ide melyek során vagy a fogak különböző irányba való döntése, forgatása, vagy a csonton belüli testes elmozdítása (áthelyezése) történik. Lehetséges továbbá a fogak csontba való benyomása, illetve csontból való kihúzása.


Tárgymutató

Mikor szükséges a fogszabályozás?

A fogszabályozó viselésére akkor van szükség, ha a fogak állása nem megfelelő és ez esztétikai, élettani vagy rágási problémákat okoz. A fogszabályozás megszüntetheti a torlódásokat, fogak közötti réseket, a metszőfogak előre állását, egyszóval szép, rendezett mosoly érhető el.

A saját fogak szabályozása kíméletesebb és költségkímélőbb, mint a helyettesítő fogpótlások készítése vagy a fogtorlódások miatt kialakult szuvasodások kezelése. Segítségével sok esetben megelőzhető a rendellenes erőhatások miatt létrejött fogágybetegség kezelése. A fogszabályozás tehát lehetővé teszi a saját foganyag megőrzését és ráadásul végleges megoldást nyújt a szabálytalanul álló fogak problémájának megoldásában.

(ugrás a lap tetejére)

Kisgyermekkori fogszabályozás

A köztudatban talán kevésbé ismert, hogy már 4, 5 vagy akár 3 éves korban is lehet, sőt néha szükség is van fogszabályozásra. Lehet szabályozni, dacára annak, hogy ebben a korban természetesen csak tejfogai vannak a gyermekeknek. A kezelés célja, hogy az állcsontok szabad fejlődését biztosítsa.

Kisgyermekkorban kivehető készülékek segítségével fenntartható a hely, a még ki nem nőtt fogak számára, így legtöbbször elkerülhetők a későbbi foghúzások. Természetesen szükséges némi kitartás is, viszont cserébe gyermekének később szép, szabályos mosolya lehet, ha használja a készüléket.

Gyermekkori fogszabályozás (fogszabályozás növekvő korban)

A gyermekkori fogszabályozás sajátossága a fejlődő, növekedésben levő környezet. Ezen felül az, hogy a kezelések egy jelentős része olyan korban kezdődik, amikor még egyaránt vannak tejfogak és maradó fogak a szájban. Létezik egy téves elképzelés, miszerint fogszabályozást csak akkor lehet elkezdeni, miután a gyermek leváltotta összes tejfogát, de ellenkezőleg, minél korábban lehet beavatkozni és a fejlődést és fogváltást helyes irányba állítani, annál nagyobb eséllyel lehet a későbbi foghúzás veszélyét elkerülni és a stabil végeredményt biztosítani (ld. stabilitás). Korrigálhatóak a kis kori rossz szokások (pl. ujjszopás) miatt kialakult problémák is. A fiatalkori fogszabályozás az egyik kulcsa annak, hogy gyermekünkből egészséges fogazatú és önbizalmú felnőtt legyen. Ebben a korban többnyire kivehető fogszabályozó készüléket alkalmaznak, de egyaránt lehet különböző típusú rögzített készüléket is alkalmazni. Cél az állcsontok helyes fejlődési irányának és ütemének beállítása és a fogváltás irányítása a maradó fogak fogelőtörésének befolyásolásával.

Felnőttkori fogszabályozás (fogszabályozás a növekedés után)

Sosem késő! A fogszabályozás bármikor elkezdhető, nincs felső korhatára. A több éve/évtizede fennálló szabálytalanságokat, harapási rendellenességet is célszerű rendbe hozatni, hogy helyreállítsuk az optimális állapotokat és fogaink még hosszú ideig bírják az igénybevételt. A fogszabályozás révén fogaink esztétikája is megváltozik, könnyebben és gyakrabban fogunk mosolyogni, ami növeli önbizalmunkat s ezáltal javítja életminőségünket!

(ugrás a lap tetejére)

Ismerje meg fogszabályozó specialistánkat, Dr. Nagy Gabriellát

Bővebben Dr. Nagy Gabrielláról…

 

A Villányi Dentben a kezdetektől dolgozik. Kedves megjelenésével és szakmai tudásával, mára hatalmas páciens létszámot tudhat maga mögött.

Szakmai hivatástudat:
“Fontosnak tartom a kisgyerekkori fogszabályozás szűrést és a korai megelőző kezeléseket. A gyerekkori, serdülőkori fogszabályozás sokszor a legeredményesebb, más fogászati, később felmerülő problémák is elkerülhetőek vele. A felnőttkori fogszabályozás indokai főleg esztétikai jellegűek, a nálunk kezelt esetek többségét ez adja. Mindig megpróbálom összehangolni a páciens igényeit, céljait az orvosi szempontokkal, lehetőségekkel és közösen hozunk létre egyénre szabott kezelési tervet.”

Páciensünk véleménye:
Köszönöm dr. Nagy Gabriellának és Laubné Anikónak a 3 éves lelkiismeretes munkáját. Üdvözlettel: Szöllősi Ferenc

(ugrás a lap tetejére)

A fogszabályozás menete a Villányi Dentben

A fogszabályozás minden esetben konzultációval kezdődik, Dr. Nagy Gabriella fogszabályozó szakorvos doktornővel, majd egy panoráma és egy tele röntgenfelvétel elkészítése követi. Ezután veszi le a tanulmányi mintát a doktornő és számítja ki a szükséges paramétereket, valamint megtervezi a szabályozás menetét és a szükséges készüléket. A tervet egyezteti Önnel, hogy a kívánt célnak megfelel-e az általa tervezett eredmény. Ha lehetséges többféle kezelés is, közösen döntik el Önnel, melyiket válasszák. Ezután indulhat a választott kezelési forma a fogszabályozó készülék átadásával, beragasztásával. A választott kezelési formától függően a fogszabályozás hónapokig esetleg évekig tart. Ezen idő alatt rendszeres ellenőrzéseken kell megjelenni. Rendkívül fontos, hogy a páciens tisztában legyen azokkal az egyébként megszokható, tolerálható lehetséges “kellemetlenségekkel”, melyek a fogszabályozás alatt felmerülhetnek. Alapvetően fogszabályozó készüléket viselni egy átmeneti életforma, amit a páciens felvállal a kívánt kezelési végeredmény érdekében.

(ugrás a lap tetejére)

Fogszabályozó készülékek típusai

Kivehető fogszabályozó készülékek

Kivehető fogszabályozó készüléket többnyire gyermekkorban, vagy egyszerűbb fogelmozdításokra felnőttkorban használnak. Ezek a kivehető készülékek készülhetnek különálló módon egy-egy állcsontra, de vannak olyanok is, amibe mindkét fogsor beleharap és így fejt ki a fogelőtöréskor hatást a fogakra és az állcsontok növekedésére.

Miután ezek a készülékek műanyagból készülnek anyagukban színezhetőek a szivárvány minden színében, különféle matricát lehet beléjük tenni, a páciens nevét is bele lehet írni és csillámporok különböző árnyalata közül lehet választani. Vannak, viszont olyan kivehető készülékek, amelyek gyárilag előkészítettek és méret alapján az orvosunk választja ki őket. A kivehető fogszabályozó készülékek érthető tulajdonsága az, hogy nagyban függ hatékonyságuk attól, hogy a páciens milyen rendszerességgel és naponta mennyi ideig viseli azokat. Ezeket a készülékeket többnyire éjszaka, vagy éjszaka és néhány nappali órában kell viselni.

A rögzített fogszabályozó készülékek

A rögzített készülékek elemei a zárak, un. “brekettek” (angolul brace, vagy brackett) amiket a fog meghatározott pontjára rögzítenek ragasztóval. A rögzítő elemek lehetnek pici gumikarikák és fém, ill. teflonnal bevont, fehér fém drótok. A gumikarikák a szivárvány minden színében beszerezhetők és a fiatalok kedvencei. Vannak köztük sötétben foszforeszkáló gumik is. Ezen felül természetesen sok apró elemet lehet a rendszerhez illeszteni a kezelés során. A zárak anyaga lehet fém (ez a leggyakrabban használt és legismertebb), de lehet porcelán, vagy műanyag, amelyek kevésbé feltűnővé teszik a fogszabályozó készüléket.

(ugrás a lap tetejére)

Fogszabályozó készülékek ápolása

A kivehető fogszabályozó készülékek ápolásának két fő kulcsa a megfelelő tisztítás és a helyes tárolás. Ezek a készülékek többnyire műanyagból készülnek. Naponta legalább egyszer a fogmosás alkalmával, a fogkefével érdemes áttisztítani őket. A fogszabályozót hasonlóan a fogsortisztító pezsgőtabletták használatához egy pohár vízben kell áztatni.

A fix, vagy rögzített fogszabályozó készülékek ápolásának legjelentősebb része a fogmosás. Alapvetően megállapítható, hogy a sikeres fogszabályozó kezelés egyik kulcs eleme a helyes szájápolás. A gyulladt íny mellett a ragasztás sem sikeres, de ennél fontosabb az, hogy a gyulladt ínyben, vagy fogágyban való fogmozgatás több kárt okozhat, mint hasznot. Vannak speciális fogszabályozó készülékhez javasolt fogkefék, vagy olyan fogköz tisztító fogkefék, melyek alkalmasak a fog és a fogszabályozó ív közötti részek tisztán tartására. Ezen felül speciális fogselymet is lehet használni. Mindezek mellett a hagyományos félévenkénti fogtisztítás helyett háromhavonta rendeljük vissza a pácienst hasonló higiéniai beavatkozásra.

A rögzített készülék mellett rágógumit rágni lehet. Viszont olyan kemény ételek fogyasztását, amik letörhetik a készüléket érdemes kerülni.

(ugrás a lap tetejére)

Miért minket válasszon?

 1. A főváros egyik legbarátságosabb rendelőjében már több mint 50.000 pácienst kezeltünk. Rendszeres, reprezentatív elégedettségi felmérésünk eredménye, hogy pácienseink 98,7%-a mindennel elégedett.
 2. Könnyen megközelíthetőek és megtalálhatóak vagyunk. A hetes busz mellett még 8 egyéb buszjárat és 10 villamosjárat áll meg a közvetlen közelünkben. A négyes metróval pedig gyorsan elérhetők vagyunk Pestről is.
 3. Kezeléseinkre írásos garanciát vállalunk.
 4. Az Önt kísérő személy nyugodtan bejöhet a kezelésre.
 5. Önhöz igazodó, rugalmas időpontadás és nagyon gyors reagálás a megkeresésekre.
 6. Minimális a várakozási idő.
 7. Áraink a hasonló méretű és komplex szolgáltatási körű fogászati intézményekhez képest rendkívül méltányosak.
 8. Nincsenek rejtett költségek, a közzétett áraink a teljes szolgáltatás költségét fedezik.
 9. Igényes, kulturált környezetben várjuk Önt.
 10. Automatikusan értesítjük Önt az éves kontrollvizsgálat esedékességekor.
 11. Ingyenes Wifi szolgáltatás található a rendelőben.

(ugrás a lap tetejére)

Mit tartalmaznak áraink?

Egy profi, barátságos és fájdalommentes kezelésnek nem kell csillagászati összegbe kerülnie, ráadásul nem dolgozunk rejtett költségekkel. Nálunk nincsenek plusz költségei olyan alapvető dolgoknak, mint az érzéstelenítés és varratszedés. Lehetősége van megismerni fogászatunkat, munkatársainkat fogászati konzultáció keretében, ahol teljes körű felvilágosítást kap fogai állapotáról és a szükséges kezelésekről.

Ön sokféleképpen fizetheti nálunk fogászati kezelését.

 

Tekintse meg fizetési lehetőségeit és árainkat.

További érdekességek a fogszabályozásról

Öt fogászati beavatkozás, amivel éveket fiatalodhatsz: Ahogy telnek-múlnak az évek, a fogaink is rengeteg változáson mehetnek keresztül. Tovább a cikkre…

Soha nem késő a felnőttkori fogszabályozás: Két régi jó barát hosszú évek után összefut. Egymás mellett ücsörögnek, sztorizni kezdenek, örülnek, mégsem nevetnek, csak „mosolyognak a bajszuk alatt”, míg nem a lányból kitör a nevetés, rövidesen a fiú is hahotázik és a térdét csapkodva mondja: neked is fogszabályzód van? Tovább a cikkre…

Hogyan változtatható meg a fogak formája? Ma már egyre többen tekintenek úgy a fogászatra, mint egyfajta szépészeti eszközre, s el kell ismernünk, egy egészséges, csinos fogsor bizony sokat dob az ember megjelenésén. Tovább a cikkre…

 

Időpontot kérek kezelésre vagy szűrésre!


  Név:

  Telefonszám:

  Kérjük válasszon egyet:

  Ha tudja milyen szolgáltatásra jelentkezik hozzánk kérjük töltse ki:

  Melyik napszakra szeretne időpontot foglalni?