Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Fontos kérdések a fogfehérítéssel kapcsolatosan

Fontos kérdések a fogfehérítéssel kapcsolatosan

Ön is gondolta már valamikor, hogy itt lenne az idő egy jó kis fogfehérítésre? Kinyitotta a gépet és…..ajánlatok tömkelege fogadta, szélsőséges árakkal és összezavaró információkkal.  Megjelentek a piacon a fogfehérítős fogkrémek, webshopokban az otthoni fogfehérítők. Egy laikus számára igen nehéz ennyi információ között eligazodni, valamint eldönteni melyik fogfehérítős eljárás jó és melyik átverés.

Dr. Bartha Dénes fogorvosunkat kérdezzük a 4 legfontosabb kérdésről a fogfehérítéssel kapcsolatban.

A 4 legfontosabb kérdés a fogfehérítéstől

  1. Otthoni vagy rendelői fogfehérítés?

Aki kicsit utána jár az láthatja, hogy  az otthon felhasználható termékek  már kaphatók  8.000 Ft-ért is míg rendelői fogfehérítést találunk akár 150.000 Ft-ért. Miért van ekkora különbség a két eljárás ára között és mi okozza a különbséget?

Dr. Bartha Dénes válasza:

A rendelői fogfehérítés lényege, hogy a fogfehérítési eljárást és az azt megelőző előkészítést szakember végzi, a kizárólag a fogorvosi rendelőben elérhető eszközökkel, pl. fogkő leszedésre alkalmas ultrahangos depurátorral, nagy teljesítményű fogfehérítő lámpával. A rendelői fogfehérítéskor a fehérítő anyag általában magasabb hatóanyag tartalmú, hatását nagy teljesítményű fogfehérítő lámpa fokozza, és a folyamat kb. egy órát vesz igénybe, és a hatást azonnal láthatjuk, értékelhetjük. A fogorvosi rendelő szakemberei végig mellettünk vannak, és figyelemmel kísérik a  fogfehérítés folyamatát.

Az otthoni fogfehérítőknek más a hatóanyag tartalma, így közel sem annyira gyors és tartós, mint a rendelői változat. Egy rosszul felhelyezett fogfehérítő okozhat fogínygyulladást, elszíneződést, akár foltos fogakat, nem beszélve arról, hogy sok esetben a fogkövét fehéríti a páciens. Ráadásul figyelni kell a szájban található fogművek, pótlások színére, mivel azok nem fehérednek együtt az eredeti fogakkal.

Természetesen az otthoni fogfehérítések között is van különbség. Rendelőnkben is meglehet találni az otthoni fogfehérítési eljárást, viszont ez, az orvos által betanított, ellenőrzött és garanciával mellékelt szolgáltatás. A rendelőnkben ugyan úgy ezt is megelőzi egy előkészítés (konzultáció, fogkő eltávolítás, íny kezelés gingiva védővel), valamint ezek az anyagok ellenőrzöttek, még a webshopban kaphatók nem biztos, hogy igen.

  1. Az optikai fogfehérítő fogkrémekről mit kell tudnunk? Helyettesítheti a már bevált eljárásokat?

Dr. Bartha Dénes válasza:

Igen széles palettát találhatunk a piacon. A legegyszerűbb és legkíméletesebb megoldást a fogfehérítés terén a fehérítő hatású fogkrémek jelentik. Tudnunk kell, hogy ezek a fogkrémek nem változtatják meg a fogak alapszínét, de a lepedék okozta elszíneződéstől megtisztítják a fogakat. Ez a módszer sem teljesen veszélytelen, ugyanis a fogkrém parányi, érdes tisztítószemcséket tartalmaz, melyek hasonló szerepet töltenek be, mint a csiszolópapír.

Sok fogkrém tartalmazza a népszerű kék színezőanyagot, ami a fogfelszín mikro repedéseibe jutva optikailag valóban fehérebb fogakat produkál, viszont ez a hatás csak ideiglenes. Az elfogyasztott ételek és italok és a felhalmozódó plakk estére ugyanolyan árnyalatúvá teszi a fogainkat, mint a reggeli fogmosás előtt voltak. Mindennapos használat esetén okozhat fogérzékenységet.

  1. Peroxid mentes fogfehérítést válasszak?

Dr. Bartha Dénes válasza:

A rendelők évtizedeken át 15% peroxid tartalmú fehérítési anyagokat használtak és nem tapasztaltak káros következményeket. Ma, klinikai körülmények között 0,1-6% peroxid tartalmú anyagok kerülhetnek felhasználásra, melyekkel véleményem szerint hatásosabb végeredmény figyelhető meg, mint a peroxidmentes fehérítéseknél. A választás kulcsa többek között a korrekt tájékoztatás a páciens felé, bevonva Őt is a döntésbe. A peroxidos fehérítést követően ritkán előfordulhat ideiglenesen fellépő fog érzékenység, valamint az íny kifehéredése, de ezek gyorsan elmúlnak. A peroxidmentes kezeléseknél nem kell izolálni a fogínyt, ezzel egyszerűbb az eljárás, és biztosan nincsenek meg a fenti mellékhatások, de az eredmény is kevésbé látványos. A két eljárás tartóssága körülbelül ugyanakkora, a páciens életvitelétől függ.

  1. Van e lehetőség elszürkült, például gyökérkezelt fogak egyéni fehérítésre?

Dr. Bartha Dénes válasza

Igen természetesen bevett gyakorlat a front fogakon előforduló elszíneződés kezelése. Ebben az esetben a fogat feltárjuk és belülről is fehérítjük. Általánosságban elmondható, hogy a rágófelszínt és a belső fogíveket nem szoktunk fehéríteni, csak a fogak külső felszínét kezeljük az ötös fogakig, az un. mosoly vonalig. A kezelés során és azt követően vizsgáljuk a fehérítés eredményét a nem cserélendő pótlásokkal és az arcbőr színnel kapcsolatosan, hogy a természetes hatású végeredményre törekedjünk.

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.