Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Hasznos fogászati információ kismamáknak

Néhány hasznos fogászati információ várandós kismamáknak

Terhes vagy, esetleg még csak babát terveztek? Összegyűjtöttünk néhány hasznos fogászati információt arra nézve, hogy hogyan vigyázz a legjobban a Picire és Önmagadra a terhesség során.

Kedvezményes kismama csomagunkat Neked találtuk ki. Részletek és jelentkezés

 • Az időzítés:

Ha babát terveztek, a gyerekszoba kialakítása mellett, még a teherbe esés előtt érdemes rendbe tetetni a fogaidat, hogy a terhesség alatt csupán a trimeszterenkénti kontrollvizsgálatra legyen gondod. A terhesség alatt törekszünk mi is csak a fogmegtartó kezelések elvégzésére, a nagyobb beavatkozásokat inkább a szülés után érdemes elkezdeni.

 • Szájápolás a terhesség közben:

Puha vagy extra puha fogkefék beszerzése és 2-3 havonkénti cseréje a terhesség alatt.
A megnövekedett ösztrogén és progeszteron szinted hatással van a fogínyre, ami ezért hajlamosabbá válik a gyulladásra. Nemcsak a vérző ínyed vagy a kellemetlen lehelet miatt érdemes kezeltetni a gyulladást, hanem hogy elkerüld a koraszülést és a terhességi mérgezés kialakulását. A legújabb kutatások ugyanis kimutatták az ezek közötti összefüggést.

Válassz ideális fogkrémet és szájvizet!
A terhesség és szoptatás alatt érdemes elkerülnöd klór-hexidin és triklozán tartalmú fogkrémet, mert az a baba szervezetébe is eljuthat, és nem tesz jót a fejlődésének. Szájvízből érdemes alkoholmenteset választanod, ami nem szárítja a szájüreget.

Tartsd fenn az ideális PH értékedet!
A korai időszakra jellemző hányás károsan hat a fogakra, mert a gyomorsav erősen maró hatású. Hányás után öblögess tiszta vízzel, de kerüld az azonnali fogmosást, várj vele 1-2 órát. A reggeli hányások miatt érdemes áttenned a fogmosást a délelőtti órákra.

Fogorvosi ellenőrzés
Ez nem véletlenül kötelező eljárás és pecsétes igazolásra van szükséged, melyet a védőnő is ellenőriz majd. Trimeszterenként 1 kontroll vizsgálatra érdemes jelentkezned, amely nálunk ingyenes és akár előre is lefoglalható. Nagyon fontos, hogy a terhességed alatt a fogínyed végig gyulladásmentes és egészséges maradjon, hiszen az jelentősen növelheti a terhességi mérgezés és koraszülés kockázatát. A vizsgálatok során ezt kiemelten kezeljük és a kismama programunkon belül különféle kedvezményekkel segítünk. Ha tudsz, még a terhesség előtt kezeltesd a szuvasodásokat és távolíttasd el a fogkövet.
A legfontosabb időszakok a gyermeked fejlődésében az 1. trimeszter és a 3. trimeszter második fele. Ha csak lehet, kerüld el ilyenkor a fogorvosi beavatkozásokat.

 • Táplálkozás a terhesség alatt

Kerüld a túlságosan cukros és savas ételeket és figyelj oda a táplálék minőségére!
Tudjuk, hogy kívánós vagy és mindent felfalnál, ami a szemed elé kerül, de próbálj a rostokban és gyümölcsökben gazdag ételekre összpontosítani. Naponta több mint 1000 mg kalcium bevitelére van szükséged a terhesség alatt, hiszen a baba tejfogai már a 3. hónaptól elkezdenek kifejlődni. A tejtermékek, joghurtok, sajtok a leggazdagabb kalciumforrásnak számítanak, kevesebb van a halakban, diófélékben és gyümölcsökben.

Íme, néhány ötlete arra vonatkozóan, hogyan emelheted a napi kalciumfogyasztást.

 1. 2,5 dl hideg tej
 2. Gyümölcsös, lekváros palacsinta, 2 dl joghurt
 3. Gyümölcsjoghurtok
 4. 2 szelet sajt
 5. 2 dl joghurt
 6. 2 dl jogen frűz (fagyott gyümölcsjoghurt)
 7. Pirított kenyér sajtszeletekkel
 8. Tejjel, sajttal készült krumplipüré, vagy sült krumpli
 9. Gyümölcssodó
 10. Tészta parmezánsajttal
 11. Zabpehely, 2,5 dl tej, gyümölcs
 12. 2 dl natúr joghurt, mint saláta dresszing + fokhagyma

Mindegyik kb. 300 mg kalciumot tartalmaz.

 • Egyéb táplálék kiegészítők

Thooth Mouse és Schüssler sók
A GC Tooth Mousse hatékonyan alkalmazható kezdődő szuvasodás, érzékeny fognyakak, fokozott caries rizikó, úgymint terhesség, abrázió és erózió
fennállása esetén, valamint fogszabályozó kezelések során is. Az elvesztett ásványi anyagokat pótolja, valamint fokozza a nyál védőhatását. Helyreállítja a szájüreg ásványi anyag egyensúlyát, extra védelmet biztosít a fogaknak, segítségével a plakkban lévő savképző baktériumok által termelt illetve más belső vagy külső forrásból származó savak közömbösíthetők.

A Schüssler sók egyedi ásványi sók pl. kalcium pótlásra alkalmas homeopátiás készítmények, melyeket vény nélkül beszerezhetsz patikában, bioboltban egyaránt.

Még egyszer nagy szeretettel gratulálunk a család bővüléséhez.

Bármilyen kérdésed van, nagyon szívesen állunk a rendelkezésedre chaten, telefonon vagy személyesen egyaránt és örömmel ajánljuk a figyelmedbe az egyedi kedvezményeket magába foglaló kismama fogászati csomagunkat.

Jelentkezz Te is a kedvezményes kismama csomagunkra!  Részletek és jelentkezés

Szeretettel várunk.

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.