Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Protézis


Tárgymutató

Mi a protézis?

Azokban az esetekben, amikor véglegesen beragasztott korona vagy híd nem alkalmazható, műfogsorokat ún. protéziseket használunk a fogak pótlására. A protézisek minden esetben kivehetők ellentétben a rögzített fogpótlásokkal (hidak, koronák).

(ugrás a lap tetejére)

A kivehető fogpótlások típusai

A műfogsor lehet részleges, teljes vagy kombinált.

 • Abban az esetben beszélünk részleges fogpótlás szükségességéről, amikor a fogívben nincs teljes foghiány, viszont a megmaradt fogak száma nem elég, hogy fix pótlásokat készíthessünk. Fontos tudni, hogy a részleges lemezes fogpótlás olyan kivehető fogpótlás, mely a szájüregben nagyobb helyet foglal el, mint a természetes fogak. Ez annak köszönhető, hogy teljesen beborítja a fogatlan állcsontgerincet, sőt a fogak mellett pótolja az elsorvadt csontot is illetve a szájpadlást. A rögzítéshez kapcsokat vagy precíziós elhorgonyzási eszközöket alkalmazunk részleges kivehető fogpótlás esetén. A kombinált protézisek kiváló esztétikai hatást és stabil pótlást biztosítanak.
 • Teljes lemezes fogpótlás az olyan kivehető fogmű, mely a teljes foghiány esetén kerül alkalmazásra, és a fogak illetve az íny pótlása a feladat. A kivehető fogpótlás a nyálkahártya csont alapzatán támaszkodik, és biztonságos helyben tartását az arcizomzatnak, a nyálkahártya-csont alap felszínének, a rágónyomásnak és a gravitációnak köszönheti. A kivehető fogpótlás anyagát tekintve speciális műanyag, melyet gyakorta fém részekkel kombinálnak. A hosszú élettartam eléréséhez fontos, hogy használaton kívül tisztítófolyadékban, vagy vízben kell tartani, mivel ellenkező esetben kiszárad és deformálódhat.

(ugrás a lap tetejére)

A teljes lemezes kivehető fogpótlás előnyei

 • Rágóképesség visszanyerése
 • A megváltozott arcvonások helyreállása
 • Esztétikum
 • Az állkapocs ízület károsodásának megelőzése
 • A kialakult hangképzési és beszédzavarok megszűnése
 • Kialakult pszichés zavarok megszűnése

A kivehető és rögzített fogpótlások együttesét kombinált fogpótlásnak nevezzük. A kivehető rész nem látható, speciális rögzítési technikával van ellátva.

(ugrás a lap tetejére)

A teljes foghiány következményei

 • rágóképesség csökkenése emésztési zavarokat, fekély kialakulását okozhatja
 • Zavart képez a hangképzésben, mivel egyre nagyobb mértékben változik meg a szájüreg alakja és térfogata, a nyelv elhelyezkedése, az állcsont-gerinc alakja és mérete
 • Megváltoznak az arcvonások, az arcizmok elvesztik támaszukat, ezáltal mélyülnek a ráncok
 • Pszichés gátlások

A műfogsor viselés kihívásai

Eleinte nehézségekbe ütközhet a kivehető fogpótlás behelyezése a szájba illetve annak eltávolítása.

Újra kell tanulni a rágómozdulatokat, ez akár egy-két hónapot is igénybe vehet, és kezdetben figyelni kell arra is, hogy mindkét oldalon, lehetőleg azonos mértékben történjen a rágás, hiszen az egyik oldal túlzott terhelése esetén elmozdulhat a kivehető fogpótlás, ezzel nyálkahártya sérülést okozva.

Amire még számítani lehet:

 • Átmenetileg csökkenhet az ízek érzékelése
 • Néhány átmeneti nap csupán, de meg kell tanulni beszélni az új protézissel
 • A protézishez való hozzászokási fázisban ajánlatos puhább állagú ételeket fogyasztani, később fokozatosan vissza lehet térni a szokott étrendhez
 • A túlzottan forró, kemény, ragacsos, vagy morzsázó ételek kerülendőek
 • Néhány átmeneti napig fokozott nyálképződésre lehet számítani
 • A fogsor által nyomott íny érzékeny lehet, sőt fájdalomra is lehet számítani eleinte. Ilyen esetben haladéktalanul keresse fel fogorvosi rendelőnket, ahol ellenőrizzük a protézist és korrigálhatjuk az alaplemezt!
 • Elmozdulhat a fogsor, köhögés, nevetés hatására, ezt óvatos összezárással kiküszöbölheti
 • Protézisragasztóval fokozhatja stabilitást

(ugrás a lap tetejére)

A kivehető fogpótlások tisztítása

A természetes fogakhoz hasonlóan az ételmaradéktól, lepedéktől a műfogsort is meg kell tisztítani.

Ennek menete a következő:

 • vegye ki szájából a protézist és öblítse le folyóvíz alatt.
 • tisztítsa meg alaposan – ügyelve a bemélyedésekre – kivehető protézisét keményebb sörtéjű fogkefével vagy külön erre a célra már kapható speciális fogkefével.
 • minden étkezés után ajánlatos a kivehető fogpótlás tisztítási folyamata.
 • bizonyos időszakonként – heti 1-2 alkalommal – ajánlatos tisztítófolyadék vagy tabletta használata kiegészítésként.
 • a tisztítófolyadék használata során gyorsan, kíméletesen szabadulhat meg a kivehető fogpótlás felületén lerakódott szennyeződésektől, lepedéktől, az elszíneződéstől, valamint a kellemetlen leheletet és gyulladást okozó baktériumoktól, gombaölő tulajdonságáról nem is beszélve.
 • mielőtt a tisztítófolyadékkal kezelt kivehető fogpótlás visszahelyezésre kerülne a szájába, vízzel feltétlenül öblítse le

(ugrás a lap tetejére)

Miért minket válasszon?

 1. A főváros egyik legbarátságosabb rendelőjében már több mint 50.000 pácienst kezeltünk. Rendszeres, reprezentatív elégedettségi felmérésünk eredménye, hogy pácienseink 98,7%-a mindennel elégedett.
 2. Könnyen megközelíthetőek és megtalálhatóak vagyunk. A hetes busz mellett még 8 egyéb buszjárat és 10 villamosjárat áll meg a közvetlen közelünkben. A négyes metróval pedig gyorsan elérhetők vagyunk Pestről is.
 3. Kezeléseinkre írásos garanciát vállalunk.
 4. Az Önt kísérő személy nyugodtan bejöhet a kezelésre.
 5. Önhöz igazodó, rugalmas időpontadás és nagyon gyors reagálás a megkeresésekre.
 6. Minimális a várakozási idő.
 7. Áraink a hasonló méretű és komplex szolgáltatási körű fogászati intézményekhez képest rendkívül méltányosak.
 8. Nincsenek rejtett költségek, a közzétett áraink a teljes szolgáltatás költségét fedezik.
 9. Igényes, kulturált környezetben várjuk Önt.
 10. Automatikusan értesítjük Önt az éves kontrollvizsgálat esedékességekor.
 11. Ingyenes Wifi szolgáltatás található a rendelőben.

(ugrás a lap tetejére)

Mit tartalmaznak áraink?

Egy profi, barátságos és fájdalommentes kezelésnek nem kell csillagászati összegbe kerülnie, ráadásul nem dolgozunk rejtett költségekkel. Nálunk nincsenek plusz költségei olyan alapvető dolgoknak, mint az érzéstelenítés és varratszedés. Lehetősége van megismerni fogászatunkat, munkatársainkat fogászati konzultáció keretében, ahol teljes körű felvilágosítást kap fogai állapotáról és a szükséges kezelésekről.

Ön sokféleképpen fizetheti nálunk fogászati kezelését.

 

Tekintse meg fizetési lehetőségeit és árainkat.

(ugrás a lap tetejére)

További érdekességek a műfogsorról

Műfogsorra volna szüksége? Pár információ amit érdemes előtte átgondolni.: Több lényeges kérdés merülhet fel abban, akinek műfogsorra van szüksége, hiszen a teljes fogpótlástól kissé megváltozik az élete, új szokásokat kell a magáévá tennie. Tovább a cikkre…

 

Időpontot kérek kezelésre vagy szűrésre!


  Név:

  Telefonszám:

  Kérjük válasszon egyet:

  Ha tudja milyen szolgáltatásra jelentkezik hozzánk kérjük töltse ki:

  Melyik napszakra szeretne időpontot foglalni?