Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Gyökérkezelés

Tapasztalataink szerint ez a legtöbb kérdéssel és félelemmel járó beavatkozás. A gyökérkezelés során eltávolításra kerülnek a fog belsejében található gyulladt idegek. Ilyenkor a fog belső részének teljes tisztítására, majd betömésére van szükség. Ez a folyamat a gyökérkezelés.


Tárgymutató

A fogbél gyulladás tünetei

 • Külső ingerek hatására jelentkező érzékenység, fájdalom, mely az inger megszűnése után el is elmúlik. Súlyosabb eseteknél spontán fájdalom is kialakulhat, mely akár több órán át is eltarthat.
 • A fog elszíneződése, ez elhalt pulpájú fogak esetében alakul ki. Ezek a fogak semmilyen ingerre nem reagálnak.
 • Harapáskor jelentkező fájdalom, amikor a gyulladás már nem csak a fogbelet érinti, hanem a gyökér körüli részekre is átterjed.
 • Röntgenelváltozás, vagy ha ütés, baleset következtében a pulpa kamra megnyílt, szintén szükséges gyökér kezelni a fogat.

(ugrás a lap tetejére)

Miért érdemes gyökér kezelni a gyulladt vagy már elhalt fogakat?

A gyökérkezelés célja, mindig az olyan fogak megmentése, melynek pulpája már elhalt. A fog belsejének az elhalását többnyire egy mélyen lévő szuvasodás, ritkább esetben valamilyen sérülés (erős ütés) okozza.
A Gyökérkezelés által elkerülhető vagy megszüntethető a fájdalom, valamint a fogak ráharapási érzékenysége, de további fertőzéseket, gócbetegségeket is megelőzünk a kezeléssel.

Fogaink nemcsak saját keringéssel, anyagcserével rendelkeznek, hanem idegszálakat is tartalmaznak. az ideg- és érképletek a fogak belsejében futnak és különféle tényezők (pl.: mély fogszuvasodás, ütés, fogkorona törése) hatására begyulladhatnak. A gyökércsatornába és annak falába ilyenkor baktériumok kerülnek és a fog belseje begyullad.

A fogbél gyulladás többnyire fájdalommal jár, azonban minden tévhittel ellentétben, a gyökérkezelés fájdalom nélkül elvégezhető beavatkozás! A pácienseink a gyökérkezelés ideje alatt nem érezhetnek semmilyen fájdalmat, ezt a mai technikai felkészültségünk már biztosítja.

(ugrás a lap tetejére)

A gyökérkezelés menete a Villányi Dentben

 • A panaszok átnézése és szájvizsgálat után először röntgenfelvételt készítünk a kérdéses fogról.
 • érzéstelenítjük a fogat és a környezetet
 • érzéstelenítés után feltárjuk a fog belsejét
 • meghatározzuk a gyökércsatornák hosszát (ez történhet röntgen vagy elektromos hosszmeghatározó műszer segítségével)
 • feltárjuk és kitisztítjuk a csatornákat
 • szükség esetén egy tisztító, fertőtlenítő, gyulladás-csökkentő pasztát belehelyezve ideiglenesen lezárjuk a fogat (csak ritka, indokolt esetben hagyjuk nyitva), megakadályozva ezzel a további felülfertőződést
 • elkészítjük a gyökértömést (ezáltal a fog üregrendszerét tökéletesen elzárjuk a szervezettől
 • kontroll röntgent készítünk
 • elkészítjük a fedőtömést

(ugrás a lap tetejére)

Miért minket válasszon a gyökérkezelési beavatkozáshoz?

 1. Mert a gyökérkezeléshez szükséges extra türelemmel és empátiával, valamint a profi kezeléshez szükséges gépi berendezések pl. gyökérhossz bemérő készülék rutinszerű használatával rendelkezünk.
 2. A főváros egyik legbarátságosabb rendelőjében már több mint 50.000 pácienst kezeltünk. Rendszeres, reprezentatív elégedettségi felmérésünk eredménye, hogy pácienseink 98,7%-a mindennel elégedett.
 3. Könnyen megközelíthetőek és megtalálhatóak vagyunk. A hetes busz mellett még 8 egyéb buszjárat és 10 villamosjárat áll meg a közvetlen közelünkben. A négyes metróval pedig gyorsan elérhetők vagyunk Pestről is.
 4. Kezeléseinkre írásos garanciát vállalunk.
 5. Az Önt kísérő személy nyugodtan bejöhet a kezelésre.
 6. Önhöz igazodó, rugalmas időpontadás és nagyon gyors reagálás a megkeresésekre.
 7. Minimális a várakozási idő.
 8. Áraink a hasonló méretű és komplex szolgáltatási körű fogászati intézményekhez képest rendkívül méltányosak. Nincsenek rejtett költségek, a közzétett áraink a teljes szolgáltatás költségét fedezik.
 9. Igényes, kulturált környezetben várjuk Önt.
 10. Automatikusan értesítjük Önt az éves, kontrollvizsgálat esedékességekor.
 11. Ingyenes Wifi szolgáltatás található a rendelőben.

(ugrás a lap tetejére)

Gyökérkezelés utáni teendők

A gyökérkezelés után az esetek többségében a kezelt fog panaszmentessé válik. Nincs vele különleges teendő, azonban előfordulhat, hogy a kezelés után 1-2 napig érzékeny marad a fog vagy egy ideig még ráharapásra érzékeny, de ez már nem jelenthet éles fájdalmat (a gyökércsúcs körüli terület gyulladása nem szűnik meg egyik pillanatról a másikra). A gyulladt fog körüli íny is gyulladt lehet, amelynek pár nap szükséges lehet a gyógyuláshoz. Jelentkezhet még fantomfájdalom is, ami néhány nap után magától is megszűnik.

(ugrás a lap tetejére)

További érdekességek a gyökérkezelésről

Melyek a leggyakoribb tévhitek a gyökérkezeléssel kapcsolatban? Ha már gyökérkezelésre van szükségünk, nagy a baj – gondoljuk. Tovább a cikkre…

Nyaralás, búvárkodás, fogfájás: Tudta Ön, ha repülővel megy nyaralni, különösen, ha búvárkodni is szeretne, mindenképp érdemes felkeresnie fogorvosát indulás előtt? Tovább a cikkre…

Gyökerénél a bajt: a fogászati eredetű gócbetegség: Ha arcunk feldagad, fogunk álmatlan éjszakát okozva fáj, sürgősen orvoshoz fordulunk, hogy panaszainkat gyorsan megoldja. Tovább a cikkre…

Gyökérkezelés utáni fájdalom: Lehetséges okok, jellemző tünetek: Ha valamelyik fogunkkal eljutunk a gyökérkezelés fázisáig, akkorra a fog szövetei már igen gyulladtak, irritáltak lehetnek. Tovább a cikkre…

Gyökerek a XXI-ik században: Aki esett már át gyökérkezelésen tisztában van azzal, hogy ez az időt és fáradtságot igénylő fogászati eljárás esélyt adhat a páciensnek a fog megtartására, a fogvesztés elkerülésére, a gyógyulásra. Tovább a cikkre…

Időpontot kérek kezelésre vagy szűrésre!


  Név:

  Telefonszám:

  Kérjük válasszon egyet:

  Ha tudja milyen szolgáltatásra jelentkezik hozzánk kérjük töltse ki:

  Melyik napszakra szeretne időpontot foglalni?