Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Koronák, hidak


Tárgymutató

Mi is a fogászati korona?

A korona az Ön eredeti fogával teljesen megegyező “sapka”. A korona olyan fogpótlás, melyet megfelelően előkészített fogának előkészített csonkjára illesztünk, ezáltal fogát megerősítjük, visszaadjuk az eredeti formáját és színét.

Milyen esetekben lehet Önnek koronára szüksége?

 • Ha a foga nagymértékben roncsolódott
 • esztétikai okok miatt
 • további sérülések megelőzése céljából (letört, gyökérkezelt fog esetében)
 • híd tagjaként (tartópillér)
 • beültetett implantátumra kerülhet a korona

(ugrás a lap tetejére)

Mit nevezünk rögzített fogpótlásnak? Mikor korona és mikor híd?

Rögzítettnek nevezzük a fogászatban azon fogpótlásokat, melyek a lecsiszolt fogakon a fogorvos által erős ragasztócementtel rögzülnek a fogakon. E rögzítés az esetek többségében oldhatatlan.
Korona esetében egy fog pótlásáról beszélünk, míg híd esetén a hiány két oldalán lévő pillérfogak tartják a hiányzó fogakat.

Miből készülhet a korona vagy híd a Villányi Dentben?

 • Porcelánleplezésű fémkerámia korona: A kedvező ár/érték arány és az időállóság miatt ez a leggyakrabban alkalmazott fogpótlási módszer. Ez a fajta korona egy fémből készült vázból, és az ezt borító, a természetes fogak színével megegyező kerámia bevonatból tevődik össze, méghozzá úgy, hogy a foglenyomat alapján készült fém vázra magas hőfokon ráégetik a megfelelő színű kerámiát. A fém-kerámia korona előnye tehát az, hogy a fémváznak köszönhetően törésmentes, jól záródó, pontos, és tartós, a színe pedig a porcelán borítás miatt tökéletesen hozzáigazítható az eredeti fogak árnyalatához. Hátrányaként csak az róható fel, hogy idővel, az íny visszahúzódása esetén a porcelán borítás alatt lévő fém pereme kilátszódhat.(ugrás a lap tetejére)
 • Arany-kerámia korona: Ez a szilárd, ellenálló és hosszú élettartamú korona a fém-kerámia koronák egy fajtája, melyben a korona tartóvázát alkotó fém az eddig ismertetett porcelán helyett az arany.
  Előnyei: – Az aranykorona minimalizálja a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét, hiszen az aranyvázat egy olyan galvanizálási eljárással építik rá a páciens gipszöntvény foglenyomatára, amely tökéletesen illeszkedik a fogra, így a fogak közé nem juthat be szuvasodást okozó szennyeződés.
  – Az arany egy bio kompatibilis fém, ami azt jelenti, hogy alkalmazása esetén az allergiával vagy a fémérzékenységgel összefüggésbe hozható panaszok kizárhatók.
  – Mivel az arany sárgás színe megegyezik a fogzománc alatti réteg, a dentin színével, ezért a fogtechnikus erre az aranyvázra úgy építi rá a kerámiaborítást, ahogy a fogzománc fedi a dentint, vagyis ily módon a korona természetes hatást kelt.
  – Az aranyváz vékony, ezért használata esetén az eredeti foganyagból jóval kevesebbet kell lecsiszolni, mintha egyéb fémet alkalmazunk.
 • Kompozit korona: A kompozit korona kerámia és műgyanta keverékéből készül, és előnye, hogy a meglévő foganyagot kisebb mértékben kell lecsiszolni, mint a fém-kerámia koronák esetében. Élettartamuk viszont rövidebb, mint azoké. A kompozit koronákat főként frontfogak esetében alkalmazzák, és akkor is leginkább abban az esetben, ha a páciens a porcelán héjaknál vagy koronáknál árban kedvezőbb megoldást szeretne.
 • Kerámia korona: Kerámia koronákkal tökéletes szépségű fogsor készíthető. Mivel ezek a koronák a fémváz helyett már teljes egészében kerámiából készülnek, ezért segítségükkel tökéletes szépségű fogsor készíthető, hiszen fényáteresztő képességük a természetes fogéhoz hasonló. Előnyeik közé tartozik még az allergiamentesség, és az hogy ezek a koronák szín- és kopásállók. Hátrányaként az említhető, hogy szilárdságuk és rugalmasságuk némiképp elmarad a fémvázas koronákétól, ezért őrlőfogak helyettesítésére nem javasoljuk. A kerámia koronák összességében tehát leginkább a metsző és szemfogak pótlására alkalmasak.
 • Cirkon porcelán korona: Ez a cirkónium-dioxid vázra égetett kerámia korona azoknak a pácienseknek ajánlott, akik számára az esztétikus megjelenés a legfontosabb szempont. A cirkónium-dioxid még a fém-kerámia koronáknál is erősebb, és a természetes fogakhoz hasonló áttetszőséget biztosít. Mindezen jellemzőiért ideális például a metszőfogak pótlására. A cirkon koronák esetében nem kell számolni azzal a fém-kerámia koronák esetén előforduló, idővel jelentkező problémával sem, miszerint az íny visszahúzódása miatt 5-10 év után sötét perem jelenhet meg a korona ínyszélhez való csatlakozásánál. Bővebben

A korona készítésének menete a Villányi Dentben?

Amennyiben nincs szükség gyökérkezelésre, a fogorvosunk a fog külső felületét lecsiszolja. Ennek értelmében a fog anyagából eltávolítunk bizonyos mennyiséget, hogy a korona felhelyezésére alkalmas csonkot alakítsunk ki.
Fogorvosunk természetesen minden esetben ügyel arra, hogy a csiszolás során a lehető legminimálisabb csontszövetet távolítsa el, ugyanakkor a korona hosszú távú stabilitása és a fogágy védelme is egyaránt biztosítva legyen.
Ez után egy lenyomatot veszünk erről a fogról és egyet az ellentétes állkapocsról is, hogy biztosak legyünk abban, hogy harapáskor a korona jól illeszkedik. A lenyomatanyag 3-4 percen belül megköt. A lenyomatokat ezután a laboratóriumba küldjük a kívánt fogszínnel és a szükséges egyéb információkkal együtt. Ezután a páciensünk egy ideiglenes koronát kap, amíg a végleges korona el nem készül.
Az ideiglenes koronák műanyagból készülnek a rendelőben vagy a fogtechnikai laborban az első alkalommal. Ezek nem tartósak. A következő látogatáskor az ideiglenes koronát eltávolítjuk és a végleges koronát rápróbáljuk. Esetenként a végleges beragasztás előtt még szükség lehet további alakításra, fényezésre, vagy a fogmű hordására és megszokására 1-2 hétig.

(ugrás a lap tetejére)

Miért minket válasszon?

 1. A főváros egyik legbarátságosabb rendelőjében már több mint 50.000 pácienst kezeltünk. Rendszeres, reprezentatív elégedettségi felmérésünk eredménye, hogy pácienseink 98,7%-a mindennel elégedett.
 2. Könnyen megközelíthetőek és megtalálhatóak vagyunk. A hetes busz mellett még 9 egyéb buszjárat és 10 villamosjárat áll meg a közvetlen közelünkben. A négyes metróval pedig gyorsan elérhetők vagyunk Pestről is.
 3. Kezeléseinkre írásos garanciát vállalunk.
 4. Az Önt kísérő személy nyugodtan bejöhet a kezelésre.
 5. Önhöz igazodó, rugalmas időpontadás és nagyon gyors reagálás a megkeresésekre.
 6. Minimális a várakozási idő.
 7. Áraink a hasonló méretű és komplex szolgáltatási körű fogászati intézményekhez képest rendkívül méltányosak.
 8. Nincsenek rejtett költségek, a közzétett áraink a teljes szolgáltatás költségét fedezik.
 9. Igényes, kulturált környezetben várjuk Önt.
 10. Automatikusan értesítjük Önt az éves kontrollvizsgálat esedékességekor.
 11. Ingyenes Wifi szolgáltatás található a rendelőben.

Mit tartalmaznak áraink?

Egy profi, barátságos és fájdalommentes kezelésnek nem kell csillagászati összegbe kerülnie, ráadásul nem dolgozunk rejtett költségekkel. Nálunk nincsenek plusz költségei olyan alapvető dolgoknak, mint az érzéstelenítés és varratszedés. Lehetősége van megismerni fogászatunkat, munkatársainkat fogászati konzultáció keretében, ahol teljes körű felvilágosítást kap fogai állapotáról és a szükséges kezelésekről.

Ön sokféleképpen fizetheti nálunk fogászati kezelését.

 

Tekintse meg fizetési lehetőségeit és árainkat.

(ugrás a lap tetejére)

További érdekességek a koronákról

Korona alatti fogfájás. Nem árt komolyan venni! Van, aki évtizedeket él le egy vagy több koronával bármiféle panasz nélkül, míg más akár a felhelyezést követő napokban, hetekben fájdalommal kénytelen szembesülni. Tovább a cikkre…

Hogyan változtatható meg a fogak formája? Ma már egyre többen tekintenek úgy a fogászatra, mint egyfajta szépészeti eszközre, s el kell ismernünk, egy egészséges, csinos fogsor bizony sokat dob az ember megjelenésén. Tovább a cikkre…

Egyre divatosabb a szabálytalan, természetes hatású fogsor: Sokan, amikor belevágnak egy-egy komolyabb fogászati procedúrába (pl. koronák, hidak felhelyezése, esztétikai beavatkozások), szeretnék, ha a végeredmény jóval szebb és tökéletesebb lenne, mint amilyen az eredeti állapot volt. Tovább a cikkre…

Fogászati korona: Típusok, árak, előnyök-hátrányok: Fogászati korona akkor kerül a fel egy fogra, ha szuvasodás vagy bármilyen külső behatás, esetleg gyökérkezelés következtében meggyengült vagy sérült, ekkor további védelme érdekében lecsiszolják és koronát ragasztanak fel rá. Tovább a cikkre…

Öt fogászati beavatkozás, amivel éveket fiatalodhatsz: Ahogy telnek-múlnak az évek, a fogaink is rengeteg változáson mehetnek keresztül. Tömések, húzások, pótlások, gyökérkezelések. Tovább a cikkre…

 

Időpontot kérek kezelésre vagy szűrésre!


  Név:

  Telefonszám:

  Kérjük válasszon egyet:

  Ha tudja milyen szolgáltatásra jelentkezik hozzánk kérjük töltse ki:

  Melyik napszakra szeretne időpontot foglalni?