Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Szájüregi rákszűrés

 

Hazánk első helyet foglal el Európában a szájüregi rákok gyakoriságának és halálozásának vonatkozásában. A korai felismerés nagyon fontos, mert az időben elkezdett gyógyítás életet menthet.

Bizonyított kockázati tényezők a rendszeres dohányzás, alkoholfogyasztás, illetve ezek együttes megléte, ajakrákok esetén a fokozott UV sugárzás, a HPV vírusfertőzés, valamint korábbi daganat a fej-nyak régióban, immunhiányos állapot, alultápláltság, rossz szájhigiénia.

Rendszeresen ajánlott átvizsgálnunk a szájüregünket a szájápolás során. A következő jelekre érdemes figyelni: körülbelül 2-3 héten belül nem gyógyuló sebek, a szájüregben, nyakon kialakult duzzanatok, a szájnyálkahártyán kialakult elszíneződések, különösen a piros és a fehér foltok esetén feltétlenül ajánlott felkeresni fogorvosát.

A rákos folyamat kialakulhat a szájnyálkahártya minden területén, az ajkakon és a garatbemenetnél is. A területek vérellátása befolyásolja a daganat terjedését, így különösen veszélyesek a gyors terjedési lehetőség miatt a nyelvi és a szájfenéki lokalizálódó daganatok.

Minél korábbi stádiumban fedezzük fel a szájüregi rákot, annál valószínűbb a gyógyulás esélye. A rák felismerése történhet

– önmegfigyeléssel
– rendszeres fogorvosi vizsgálat során
– szűrővizsgálaton

A fenti elváltozások nem járnak fájdalommal így mindenképpen a fogszakorvos végzi a leghatékonyabb a szűrést.

Amit vizsgálunk:

 • Stomato onkológiai szűrés
 • Nyaki nyirokcsomók nem tapinthatók. Nyálkahártya  felszíne ép, rózsaszín, tükröző. Ajkon, nyelven, szájpadon elváltozás nem látható. Szájfenék betapintható. Nyelv felszíne ép, rajta elváltozás nem látható. Garatíveken, tonsillakon eltérés nem látható.
 • temporomandibularis  ízület: Eltérés nincs.

Ha Ön fegyelmezetten, évente megjelenik az éves felülvizsgálatainkon, nagyon nagy biztonsággal megelőzhető minden komolyabb baj.

További érdekességek a szájüregi rákszűrés fontosságáról

A magyarok csak elméletben foglalkoznak az egészségmegőrzéssel? Egészségünk megőrzésének kulcsa a betegségek megelőzése, a prevenció. Ma már nem csak akkor megyünk el az orvoshoz vagy a patikába, ha valamilyen panaszunk van, a többség igyekszik minél nagyobb energiákat mozgósítani a betegségek megelőzésére – gondolhatnánk. Tovább a cikkre…

Mentsük meg a férfiakat! szájüregi preventív kampány: Újabb társadalmi kampányba kezdett „A Rák Ellen az Emberért, a Holnapért!” Társadalmi Alapítvány. A „Mentsük meg a férfiakat!” projekt Kocsma Dent programjával az alapítvány a szájüregi prevenció fontosságára hívja fel a figyelmetTovább a cikkre…

1114 Budapest

Villányi út 6. fszt. 1.

+36 70 770 6544

Hívás most

Nyitvatartás

Kattintson ide

Online bejelentkezés

Kattintson ide!

Időpontot kérek kezelésre vagy szűrésre!


  Név:

  Telefonszám:

  Kérjük válasszon egyet:

  Ha tudja milyen szolgáltatásra jelentkezik hozzánk kérjük töltse ki:

  Melyik napszakra szeretne időpontot foglalni?