Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Korona alatti fogfájás. Nem árt komolyan venni!

Van, aki évtizedeket él le egy vagy több koronával bármiféle panasz nélkül, míg más akár a felhelyezést követő napokban, hetekben fájdalommal kénytelen szembesülni. Hogy miért van ez így? Nos, a válasz nem egyszerű – a ludas ugyanis nem csak a természet vagy a korona kivitelezésének minősége, de mi magunk is lehetünk.

Rossz szájhigiénia

Bár a legkorszerűbb anyagokat használják a fogorvosok, a baktériumok ellen ezek sem tudnak száz százalékos védelmet nyújtani. A korona széle és az íny között a rossz szájhigiénia következtében utat találhatnak a baktériumok, melyek a még élő fogban ugyanúgy okozhatnak fogszuvasodást, mint egy normál fog esetében.
A szuvasodástól megfájdult fogat kezelni kell: ehhez a korona eltávolítására és általában gyökérkezelésre van szükség. Koronát viselők számára a gyulladás megelőzéséhez elengedhetetlen a napi kétszeri fogmosás, egycsomós fogkefe vagy interdentális fogkefe használata, s a rendszeres szájvizes öblögetés.

Fogbél gyulladás (pulpitis)

Nem csak fogszuvasodás miatt gyulladhat be a fogbél, hanem az előkészítés miatt is. Sajnos a koronához annyira vissza kell csiszolni a fogat, hogy a fogzománc alatt lévő dentin egy része is eltávolításra kerül. Az így védtelenné váló fog a nyálban lévő baktériumok hatására begyulladhat, épp ezért szoktak ideiglenes koronát helyezni az előkészített fogra, így az megóvható a károsodástól.
A gyulladás lehet enyhe, ilyenkor a fog jellemzően a hideg vagy meleg hőhatásra reagál rövid fájdalommal, az ilyen típusú panasz néhány nappal a csiszolás után megszűnik. Ha azonban a fájdalom tartós, vagy a korona felhelyezése után több hónappal/évvel jelentkezik, akkor a pótlás levételére és gyökérkezelésre van szükség, mellyel megszüntethető a krónikus gyulladás.

Rosszul felhelyezett korona

Egy túl magas korona következtében az alsó- és felső fogsor nem záródik megfelelően, a harapás szabálytalan lesz. Ilyenkor sajnos az íny és a korona széle között is túl nagy rés lehet, ami utat enged a baktériumoknak, s az előző bekezdésben foglaltaknak megfelelően gyulladás alakulhat ki.
Ha nem jól illeszkedik a korona, akkor túl nagy terhelés érheti az érintett fogat – ebben az esetben is kialakulhat enyhe fogbél gyulladás, a fájdalom ilyenkor jellemzően rágás közben jelentkezik. A megoldás viszonylag egyszerű: a fogorvos általában újrapozicionálja a koronát.

Átsugárzó fájdalom

Lehet, hogy esküdni mernénk rá, hogy valamelyik fogunk fáj, pedig előfordul, hogy nem az okozza a kellemetlenséget. A fül, a szem, az arcüreg vagy egy másik fog miatt is érezhetünk fájdalmat. Ennek kiderítéséhez szakemberre lesz szükségünk, aki általában röntgenfelvétellel próbál meg a dolog végére járni.
Bár nem kellemes állapotról van szó, panaszunkat nem szabad félvállról venni, egy kezeletlenül hagyott, gyulladt fogbél idővel ugyanis elpusztulhat, s a tartós gyulladás roncsolhatja a fog körül lévő csontállomány minőségét is. Ilyenkor lehet, hogy már a gyökérkezelés sem használ, s a fog végleges eltávolítására lesz szükség.
Ha a korona levételén, javíttatásán gondolkozunk, mindenképp keressünk olyan szakembert, aki garanciát vállal az általa készített pótlásra, így nem nekünk kell állni a költségeket, ha valami komplikáció adódna.

Forrás: Korona alatti fogfájás. Nem árt komolyan venni! – Merjmosolyogni.hu 

 

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.