Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Fogászati korona: Típusok, árak, előnyök-hátrányok

Fogászati korona akkor kerül a fel egy fogra, ha szuvasodás vagy bármilyen külső behatás, esetleg gyökérkezelés következtében meggyengült vagy sérült, ekkor további védelme érdekében lecsiszolják és koronát ragasztanak fel rá. Ezzel nem csak a fogak megtartása válik lehetségessé, de a mai eljárásokkal az eredeti alak, forma és szín is kialakítható, tehát a legavatottabb szemek sem veszik észre, hogy fogpótlásunk van.

Mikor van szükség koronára?

– a fog védelme érdekében – egy fogszuvasodás vagy gyökérkezelés miatt meggyengült, megrepedt fog sokkal könnyebben eltörik;
– egy letört vagy súlyosan megkopott fog helyreállításához;
– nagy kiterjedésű tömés esetében, ahol az eredeti fog koronájából csak nagyon kis rész maradt;
– hidak esetében, foghiány pótlása céljából;
– szabálytalan formájú vagy elszíneződött fogak esetében;
– fogászati implantátumokhoz.

Milyen koronák léteznek?

– Fémkoronák. Általában aranyötvözetből, nem nemesfém alapú ötvözetből (pl. krómból vagy nikkelből), vagy más fémötvözetekből (pl. palládium) készülnek. Más koronatípusokkal összehasonlítva felhelyezéséhez kevesebbet kell eltávolítani az eredeti fogból, és szembenálló fog is csak minimálisan kopik, miközben a koronával rágunk. A fémkoronák nagyon jól ellenállnak a rágás és harapás közben fellépő erőknek. Ritkán törnek le vagy törnek el. Legnagyobb hátránya a fémes szín, épp ezért csak nem látható, hátsó régiókba érdemes felhelyezni. Ha öntött fémkorona van az egyik fogunkon, akkor egy következőnél ugyanebből a fémből kell elkészíteni a pótlást. Napjaink magas esztétikai igényei miatt viszont már nem igazán készülnek ilyen típusú pótlások.
Ár: 55 000- 75 000 Ft/fog

– Fémkerámia koronák. A sima fémkoronákkal ellentétben itt már a porcelánborításnak köszönhetően az eredeti fogaink színével azonos árnyalat is létrehozható. A műanyag vagy fémkoronával összehasonlítva ez a típus jobban koptatja a szembenálló fogakat, a porcelán sérülékenyebb is, így előfordulhat, hogy lepattan belőle egy-két darab. A teljes kerámia és cirkon koronák után ez a típus adja vissza a legjobban az eredeti fog kinézetét, habár sokszor előfordul, hogy a porcelán alatti fém rész – főleg az íny vonalánál – szürkés vonalként bújik elő, rontva az összképen. Ha valakinek amúgy is visszahúzódott az ínye, nem ajánlott ezt a típust választani, egyébként jó szolgálatot tehet hátsó és front fogaknál is.
Ár: 60 000 – 75 000 Ft/ fog

– Műanyag koronák. A kizárólag műanyagból készülő koronák a legolcsóbbak. Az egyetlen hátrányuk sajnos az, hogy idővel megkopnak és könnyebben törnek, mint a fém, kerámia vagy cirkon koronák. Sokszor használják ideiglenes koronának, míg a végleges munka elkészül. Egyes típusuk akár azonnal a rendelőben is elkészíthető közvetlenül a fog csiszolása után.
Ár: 12 500 – 22 000 Ft/ fog

– Teljes kerámia korona. Ezekkel lehet talán a legtermészetesebb hatást elérni, a fémallergiától szenvedőknél is használható. Nem olyan erősek, mint a fémmel ötvözött koronák, és egy kicsit hamarabb elkoptatják a szemben álló fogakat. Kitűnő választás front fogakhoz. Váz híján sokkal érzékenyebb, sérülékenyebb, foghiányt nem tud pótolni, így híd nem készülhet belőle. A szűkebb felhasználhatóség miatt már inkább a cirkon koronákat részesítik előnyben.
Ár: 70 000 – 80 000 Ft/ fog

– Cirkonium-oxid vázas korona, röviden cirkon. Napjaink legmodernebb fogpótlása. Igen kedvelt, mivel nem tartalmaz fémet, így az allergia és a természetellenes hatás is elkerülhető, továbbá elég erős ahhoz, hogy akár egy teljes fogsor készíthető legyen belőle. Kialakítása több időt igényel, mint más koronák esetében, viszont ezzel érhető el a lehető legtermészetesebb hatás, sőt, az ínyszélek is tökéletesen egészségesek maradnak.
Ár: 85 000 – 100 000 Ft/fog

Forrás: Fogászati korona: Típusok, árak, előnyök-hátrányok – Merjmosolyogni.hu 

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.