Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Soha nem késő a felnőttkori fogszabályozás

Két régi jó barát hosszú évek után összefut. Egymás mellett ücsörögnek, sztorizni kezdenek, örülnek, mégsem nevetnek, csak „mosolyognak a bajszuk alatt”, míg nem a lányból kitör a nevetés, rövidesen a fiú is hahotázik és a térdét csapkodva mondja: neked is fogszabályzód van? Mindketten túlvannak már a negyvenen. A fogszabályozás mára már nem csak a tizenévesek privilégiuma és egyáltalán nem csak esztétikai kérdés. Alaposan körüljártuk a témát és megkérdeztünk pár fogszabályozót viselő felnőttet is.

A mai gyerekek, fiatalok közül egyre többen viselnek fogszabályozót, a fémesen csillogó mosoly gyakori látvány az iskolai mindennapokban. Sajnos ez nem mindig volt így, a jelenlegi felnőtt generáció elmulasztotta a fogak állásának időben történő, sikeres korrektúráját. A modern fogszabályzó készülékekkel és eljárásokkal azonban mégsem késő a rakoncátlanul kiálló, ferde, torlódott fogak szabályos ívbe rendezése.

A torlódott, ferde fogak jelentősen ronthatják az arc harmóniáját és gyengíthetik az önbizalmat, legrosszabb esetben az önfeledt nevetéstől is eltántorítják „gazdájukat”. A fogszabályozás azonban nem csak hiúsági kérdés: a jól záródó fogsor a fog- és szájüregi betegségek megelőzésének alfája és ómegája.
A torlódott fogak tisztítása nehézkes, mivel fogkefével nem érhető el az összes fogfelszín, megnő a lepedékképződés ami fogszuvasodáshoz (karies) vezet.
Ha az alsó és felső fogsor nem megfelelően illeszkedik, zár, akkor rágás közben rosszul terhelődik az állkapocs és a fogíny, ami szintén karies-t és a fogak korai elvesztését eredményezi.
Ha a fogak helytelen állása miatt az ajkak rosszul záródnak, úgy szájlégzés alakulhat ki, ami magában rejti a felsőlégúti megbetegedések gyakoribb előfordulása mellett a fogszuvasodás fokozott veszélyét is.
A rendellenes foghelyzet rágási, sőt ebből kifolyólag hosszú távon emésztési nehézségekkel is sújthatja az illetőt.
Az állkapocs deformitásai feszültséget okoznak az állkapocsízület területén, ami tovább vezet az arc és a nyak környéki izmokhoz, akár fülcsengés is felléphet.
A felnőtt páciensek több mint fele esztétikai okokból szánja rá magát a kellemetlenségektől nem mentes fogszabályozásra, körülbelül minden negyedik felnőtt érkezik úgy a fogorvoshoz, hogy rágási problémákkal és az állkapocs esetleg a fej fájdalmával küzd.

A fogszabályozó típusai:

Pénztárcánktól függően többféle fogszabályozó készülék közül választhatunk. Magyarországon felnőttek kezelésében a leggyakrabban az úgynevezett rögzített, fémből készült készüléket használják. A külső fogfelszínre ragasztott apró tappancsok, bracket-ek készülhetnek porcelánból vagy műanyagból is. A kis fémlapocskákat egy vékony drót fogja össze, a készülék így enyhe nyomást gyakorol a fogakra és azok szép lassan a helyükre kerülnek. A drótívet körülbelül kéthavonta cserélik, azaz feszesebbre állítják. A korrektúra mértékétől függően a fogszabályozót fél évtől két évig viselik a páciensek. Ha elértük a kívánt eredményt, ami csodálatos módon felnőttek esetén is tökéletes, még nincs vége a fogszabályozásnak: utókezelésként kaphatunk kivehető, éjszakai fogszabályozó készüléket, amely megakadályozza a fogak visszarendeződését, illetve szokás még a belső fogfelszínre egy úgynevezett sínt behelyezni, ami szintén szépen megtartja az immáron szabályos fogsort. Az utókezelések általában hat hónapig tartanak, de az is előfordulhat, hogy a vékonyka, láthatatlan sín, amit viselője nem is érez, egy életre a szájban marad.

Ha valaki a fém bracketet választja és „fémszájával” nem találja magát elég csinosnak, lehetséges, hogy apró, csillogó-villogó kövecskékkel díszítse készülékét. Megálmodták már a színes fogszabályozó készüléket is, folynak a fejlesztések. Aki örül annak, hogy kedvére színezi fogszabályozóját, az már kaphat a bracketjeire színes gumirögzítőket, amiket havonta cserélgethet.
Léteznek láthatatlan fogszabályozó készülékek, amelyek a fog belső felszínén futnak, vagy átlátszó műanyagból készülnek, ezekért azonban igen borsos árat kell fizetni.
A fogszabályozó felragasztásának feltétele a szuvasodás- és fogkőmentes fogazat, valamint az egészséges fogíny, így a korrekciót gyakran fogászati kezelések előzik meg. A fogszabályozásnak felső korhatára nincs.

Gyakori fogmosás igen, rágógumi, mogyoró nem
A fogszabályozót viselők táskájában mindig ott lapul egy speciális fogszabályozót tisztító fogkefe és egy fogköztisztító, mivel ajánlatos minden étkezés után alaposan fogat mosni. A kezelés ideje alatt le kell mondanunk a ragadós ételek, mint pl. a gumicukor, vagy a túl kemény mogyorófélék fogyasztásáról is, de a szép eredmény tudatában ez mindenképpen megéri.

Mit mondanak a bracketet viselők
A negyvenedik életévében járó Pétert fogorvosa válaszút elé állította: fogszabályozással zárják két foghíját vagy csiszolnak és hidakat építenek. Péter a fogszabályozást választotta, másfél év elteltével eltűntek a hézagok, a girbe-gurbán álló fogak helyükre kerültek és szép, szabályos fogsorral megfiatalodva léphetett ki az utcára. Bevallása szerint a készülék behelyezését követően egy hétig nem volt étvágya, mert fájtak a fogai, de aztán úgy megszokta a szájában lévő fémtappancsokat, hogy észre sem vette őket. Megtanult fogszabályozóval enni, (aki alsó és felső fogsorára is kap készüléket, annak bizony az almát fel kell szelni) és a beszéd sem okozott problémát. A barátok előtt viccet csinált „fémszájából” és nem járt el kevesebbet társaságba, mint az előtt. Fogszabályozóval csókolózni is lehet, nem szúr, nem fáj sem egyik, sem másik félnek.

A harmincas évei közepén járó Edinát kezdetben zavarta, hogy szúrnak az apró fémlapok, erre a problémára fogorvosa a bracketekre való, apró viaszdarabok behelyezését javasolta és neki sem tartott két hétnél tovább a készülékkel való élet megszokása. Eleinte nem szívesen nevetett, de rájött, nincs semmi szégyellni való azon, ha valaki egészségtudatosan él és törődik fogazatával.

A kétgyermekes Balázs annyira le volt nyűgözve a fogszabályozóval elért csodás eredménytől, hogy feleségét is rábeszélte a kezelésre, hamarosan a gyerekek következnek, akik meglehet, hogy szüleik generációjával beszélgetnek majd a fogorvosi váróban a fogszabályozó tisztításának rejtelmeiről.

(Forrás: vital.hu)

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.