Gyökérkezelés utáni fájdalom: Lehetséges okok, jellemző tünetek

Ha valamelyik fogunkkal eljutunk a gyökérkezelés fázisáig, akkorra a fog szövetei már igen gyulladtak, irritáltak lehetnek. Épp ezért teljesen normális tünet, ha gyökérkezelés után érzünk némi fájdalmat, ez általában a kezelés napján, vagy azt követően tapasztalható. De mi van akkor, ha ennél komolyabb, akár napokig elhúzódó fájdalmat tapasztalunk?

1. Az ínyszövet irritációja miatti fájdalom
Normál esetben a gyökérkezeléssel eltávolításra kerültek az érintett fog idegei, így azokkal már nem érezhetünk fájdalmat. Ilyenkor általában a fogat övező, szintén irritált és gyulladt ínyszövet lesz az, ami a fájdalmat generálja, hiszen az elhúzódó gyulladásos folyamat azt is érintette. Gyökérkezelés után megnő a terület véráramlása, így gyorsítva a gyógyulási folyamatot, emiatt szintén tapasztalhatunk némi érzékenységet vagy fájdalmat.

2. Rossz harapási magasság
Ha a gyökérkezelést követően fogtömés is került a fogba, meglehet, hogy nem illeszkedik jól, például túl magas, épp ezért a harapásunk nem megfelelő, a szemben álló fogak nyomják egymást. Ilyenkor vissza kell mennünk a fogorvosunkhoz, aki korrigálja a hibát, így szüntetve meg a fájdalmat.

3. Fogcsikorgatás
Sajnos azoknál a pácienseknél, akik csikorgatják a fogukat, gyakran jelentkezik gyökérkezelés utáni fájdalom. Ilyenkor a folyamatos szorítás miatt újból begyulladhatnak a fogat körülvevő szövetek és a tömött fog könnyen elrepedhet, megsérülhet. Ha tudomásunkban áll, hogy éjszakánként csikorgatjuk a fogunkat, viseljünk éjszakai fogvédőt.

4. A csontszövet gyulladása
Ha sokáig elhúzódó gyulladást kellett kezelnie az orvosnak, meglehet, hogy az már átterjedt a csontszövetekre is. Ilyenkor jellemzően az állkapocs fájdalma, az arc duzzanata jelzi a problémát. Amíg a gyulladás meg nem szűnt, általában nem végezhető el a fog helyreállítása, ha mégis történne, nagyobb eséllyel alakul ki valamilyen komplikáció.

5. Fantomfájdalom
Az is lehet, hogy nem valódi fájdalmat érzünk, az eltávolításra került fogidegek okozhatnak ún. fantomfájdalmat, ami azonban néhány nap után magától elmúlik.

6. Nem megfelelően végzett gyökérkezelés
Az alábbi jelek utalhatnak arra, hogy nem megfelelően végzett gyökérkezelés okozza a panaszainkat:
– ugyanolyan, vagy még erősebb fájdalmat érzünk, mint a beavatkozás előtt,
– a beavatkozást követő fájdalom egyre rosszabbodik,
– az arc vagy az íny megduzzad,
– a fog hidegre érzékeny,
– a kezelést követően nem, csak néhány nap múlva jelentkezik fájdalom.
A fenti esetekben érdemes visszamenni kontrollra a fogorvosunkhoz, a személyes vizsgálat tudja csak biztosan kideríteni, hogy mi okozza a fájdalmat.
Forrás: Gyökérkezelés utáni fájdalom: Lehetséges okok, jellemző tünetek – Merjmosolyogni.hu

Időpontot kérek kezelésre vagy ingyenes szűrésre!

Név

Telefonszám

Email cím

Kérjük, válasszon egyet!

Ha tudja milyen szolgáltatásra jelentkezik hozzánk kérjük töltse ki:

Ha tudja melyik kollégánkhoz szeretne érkezni kérjük töltse ki:

Melyik napszakra szeretne időpontot foglalni?

Panaszok, üzenet

Elfogadom az adatvédelmi irányelveket és hozzájárulok az adataim tárolásához a GDPR szabályai szerint.


START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH