Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Nyaralás, búvárkodás, fogfájás

Tudta Ön, ha repülővel megy nyaralni, különösen, ha búvárkodni is szeretne, mindenképp érdemes felkeresnie fogorvosát indulás előtt? A nyomásváltozás, illetve a párás, meleg idő hatására ugyanis akár az élő illetve elhalt, gyökérkezelt fog körül is erős fájdalom alakulhat ki.

Nyakunkon a nyár, az utazások időszaka, ne rontsa el a nyaralást kínzó fogfájással! Aki csak teheti, még jóval a nyaralás előtt keresse fel fogorvosát. Ha a tengerparton nyilall bele a fájdalom a fogba, vége a jókedvnek, marékszámra szedheti a fájdalomcsillapítót, a helyi nyalánkságokról és italokról (hacsak nem langyosak) megfeledkezhet, ismeretlen terepen kereshet fogorvost, aki ráadásul, ki tudja, mennyibe fog kerülni.

Miért pont a nyaralás alatt?

– A meleg, párás idő kedvez a baktériumok szaporodásának, ezt nyáron itthon is tapasztaljuk. Főképpen meleg front közeledtével gyulladnak be a fogak és dagadhat be az arcunk.
– Az esetleges lappangó gyulladás (pl. elhalt, vagy rosszul gyökérkezelt fog) könnyen belobbanhat, és arcduzzanat formájában jelentkezhet. Itt olyan esetekre kell gondolni, amikor már régen fájt egy kicsit a foga, de „magától” vagy egy kis gyógyszer segítségével el is múlt, és nem kereste fel fogorvosát.
– A friss foghúzás után tilos repülőre ülni! (széteshet a véralvadék, mely súlyos fertőzéshez vezethet) Minimum 1-2 hét teljen el a repülés és a foghúzás között!
– A nyomásváltozás (pl. búvárkodás, repülés) hatására akár élő vagy gyökérkezelt fogban is erős fájdalom alakulhat ki, amennyiben fogszuvasodása van, amit a szárazföldön jelentéktelennek gondolt (majd megcsináltatom ha hazajövök a nyaralásból). A gyakorlott búvárok rendszeresen látogatják fogorvosukat, ismerik az esetleges veszélyeket.

Amennyiben Ön is szeretne idei nyaralása alatt búvárkodni, feltétlenül menjen el egy kontroll fogászati vizsgálatra. A nyomásváltozás kapcsán kialakult fogfájások nem szűnnek meg a „normális” környezetbe kerüléskor, tehát amikor így-úgy, de talajt érünk. Így ebben ne nagyon reménykedjen!
– Ha a gyökérkezelés nem megfelelő, nem tökéletes, vagy egy nagyobb tömés, korona alatt elhalt a fogunk, akkor fájdalom, arcduzzanat jelentkezhet, illetve a korona vagy a tömés alatt jelenlevő fogszuvasodás, fogkárosodás (amit röntgen nélkül nem nagyon tudunk) okozhat nagymértékű kellemetlenségeket.
Mit tehetünk, ha mégis megtörténik a baj, minden elővigyázatosságunk ellenére?
Vagy egy helyi fogorvost kell felkeresnünk, vagy bízhatunk a fájdalomcsillapító jótékony hatásában. Itt a legfőbb gond, hogy minden gyógyszernél megvan a napi maximum, amit bevehetünk, illetve evés, ivás alkalmával fogfájásunk jelentősen erősödhet. Ráadásul a fogászati kezelések ára külföldön jóval drágább, mint itthon.

(Forrás: origo)

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.