Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Gyökerek a XXI-ik században

Aki esett már át gyökérkezelésen tisztában van azzal, hogy ez az időt és fáradtságot igénylő fogászati eljárás esélyt adhat a páciensnek a fog megtartására, a fogvesztés elkerülésére, a gyógyulásra.

Azonban, hogy lássuk, miről szól ez az eljárás és ne mindig csak a műszer berregése vagy a lehetséges fájdalom iránti félelem lebegjen a szemünk előtt, nézzük át pontosan mi is ez az módszer és, hogy segít rajtunk, illetve tartja meg fogunkat.
A gyökérkezelés a XXI-ik században már olyan speciális eljárássá nőtte ki magát, hogy az igényelt különleges szaktudás miatt számos helyen nem is foglalkoznak vele. Ilyen esetben a páciens kezelését elkezdő orvos, egy endodontus (endodonciában, azaz a fog gyökérkezelésében járatos fogszakorvos) beavatkozását kérheti.

A gyökérkezelés során a gyulladt fogbélüreg tartalmát eltávolítják, sterilizálják, majd teljes hosszában betömik egy olyan anyaggal, mely tartós zárást biztosít. Az eljárás során a gyulladt területet, beltartalmat eltávolítják speciális tűk használatával.
A szakorvos a munka során röntgenfelvétel segítségével ellenőrizheti, hogy a használt tűk mennyire képesek kitisztítani a gyulladt felületet, hiszen a fogban rejlő csatornák száma, azok görbülete és a szűk járatok száma mind megnehezíti ezt a nagy türelmet kívánó munkát.

A járatok tisztítása és fertőtlenítése után történik a járatok speciális anyaggal történő kitömése. A munka során használt modern műszerek (Apexlokátor, Kofferdam készlet) használata segíti a fájdalommentes gyógyítást, míg a digitális röntgen készülék a hagyományos készülék töredékét sugározza, a terhelés a szervezet számára veszélyt nem jelent.
Természetesen a gyökérkezelt fog után követése fontos feladat, hiszen ritkán előfordulhat alul- vagy éppen túltömés, mely akár újabb gyulladást is eredményezhet.  A rendszeres ellenőrzés fogat menthet!

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.