Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Mentsük meg a férfiakat! szájüregi preventív kampány

Újabb társadalmi kampányba kezdett „A Rák Ellen az Emberért, a Holnapért!” Társadalmi Alapítvány. A „Mentsük meg a férfiakat!” projekt KocsmaDent programjával az alapítvány a szájüregi prevenció fontosságára hívja fel a figyelmet.

A szájüregi daganatos megbetegedésekben a férfiak érintettebbek.
Magyarország az egész világot tekintve a képzeletbeli dobogó tetején áll a férfiak körében bekövetkező szájüregi daganatos megbetegedések és halálozások előfordulási gyakoriságában. Ráadásul mindez a fiatal és középkorú férfiakat érinti leginkább, adja hírül a metropol.hu.
Az okok között a rossz szájhigiéne, a dohányzás és az alkoholfogyasztás mellett a súlyos, ipari méreteket öltő kémiai környezetszennyezés is megtalálható.
Az ajkakat, az ínyeket, a szájpadlást, a nyelvet és a nyelv alatti részeket is gondosan átnézve győződjünk meg arról, nincs-e fehér folt vagy fekélyszerű, esetleg szemölcshöz hasonló elváltozás, gyógyulni nem akaró afta, megvastagodott nyálkahártya a szájban. Amennyiben ilyet tapasztalunk, s az nem múlik el rövid időn belül, mindenképp forduljunk orvoshoz, hogy kiderüljön, mi okozza az elváltozást.
A szájban lévő tumort és daganatot megelőző állapotok időben felismerhetőek, és jól gyógyíthatók. A rendszeresen, évente kétszer fogorvoshoz járó páciensek automatikusan átesnek a szűrésen, és ezután semmi más teendőjük nincsen, mint fenntartani a már jól megszokott, eredményes fogtisztítási mechanizmust.

Tudta?
3000 embernél fedeznek fel évente szájüregi rákot Magyarországon. Az újonnan diagnosztizált betegek közül megközelítőleg 1700 hal meg, holott korai állapotban kiszűrve sokkal jobbak a gyógyulási esélyek.
Ha viszont valakinél a fogorvos az ellenőrzés során elváltozást talál, annál a részletes vizsgálatok során garattükrözést, a daganatos sejteket kimutató érfestést végeznek, valamint fogászati röntgenfelvételeket készítenek az állkapcsokról és a fogakról. Általános gyakorlat a tüdőröntgen is, annak megállapítására, hogy az áttétek által oly gyakran megtámadott tüdőt érinti-e már a kialakult daganat.
A vizsgálatokat a kezelőorvos belátása szerint a pontos stádiummeghatározás érdekében komputertomográfiás (CT) és magmágneses rezonanciás (MR) felvételek is kiegészíthetik.
Az alapos fogorvosi vizsgálat és kezelés (elsődlegesen a fogkő eltávolítása) után, a szakember javallatára, a szájzuhany rendszeres alkalmazása csökkentheti a kórokozók számát a fogágyban, ezzel jelentős javulást lehet elérni a kevésbé súlyos, úgynevezett periodontális (vagyis fogínygyulladást, fogínyvérzést okozó) fertőzésekkel szemben. Ezenkívül a szájzuhany csökkentheti a fogínyvérzés és az ínygyulladás előfordulásának esélyét.
Természetesen a szájzuhany alkalmazása nem jelentheti a rendszeres, megfelelő eszközökkel, valamint helyes technikával végzett fogmosás kiváltását.
Tünetek
Ezekre a jelekre érdemes különösen figyelni.
• Fájdalom, csomó vagy duzzanat a szájban, a torokban vagy a fülben.
• Fekély bárhol a szájban – akár fájdalommentesen is.
• Gyanús fehér vagy vörös elszíneződés.
• Zsibbadásérzet bárhol a szájban, torokban.
• Ismeretlen eredetű vérzés. Fájdalmas, nehézkes rágás vagy nyelés.

Forrás: Mentsük meg a férfiakat! szájüregi preventív kampány – Merjmosolyogni.hu 

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.