Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Fogkőeltávolítás fontossága: Riportunk dentálhigiénikusunkkal.

Manapság egyre többször hallunk a fogkőeltávolítás fontosságáról, de ugyanakkor nem fordítunk rá kellő figyelmet, pedig a fogkőeltávolítás esztétikai és egészségügyi szempontból egyaránt fontos, hiszen az elszíneződés és a kellemetlen lehelet oka legtöbbször a fogkő.

Riportunkban dentálhigiénikus szakértőnk, Laubné Paulovics Anikó részletesen bemutatja a fogkő és vele kapcsolatos tudnivalókat, a tisztítás menetét és hatását szájhigiéniánkra.

Sok esetben bebizonyosodott, hogy pácienseim nagy része nincs tisztában a fogkő kialakulásának okairól, nem tudják mi is az a fogkő. Nem tudják, hogy egy kialakult, kezeletlen fogkő mennyi szövődményekkel járhat és ezért nem is tartják fontosnak ezt a beavatkozást.

A fogkő a lerakódott és kikristályosodott szennyeződés a fogakon, ami a nem megfelelő, vagy nem rendszeres szájápolás folyománya. A fogkő kialakulása minden embernél más és más időintervallum alatt következik be, mivel genetikai tényezők is közrejátszanak, így vannak, akiknél gyakrabban, vannak, akiknél ritkábban van szükség a fogkőeltávolításra.  A fogkő kedvez a baktériumok megtapadásának, ezáltal gyulladás kialakulásának.

A fogkő jellemzően ott képződik, ahol a nyálban lévő, ahol a nyálban lévő ásványi anyag koncentrációja a legnagyobb. Elsősorban a felső oldalsó fogak külső felszínén, és az alsó front fogak belső, nyelv felőli részén jön létre először mivel ezeken a területeken van a száj nyálmirigyeinek beömlőnyílása.
A kikeményedett fogkő fogkefével már nem távolítható el. A fogkő folyamatosan nő, egyre nagyobb és kiterjedtebb lesz, és ezzel párhuzamosan a baktériumok száma is emelkedni fog a szájban.

Az el nem távolított fogkő ínygyulladást, ínysorvadást és fogszuvasodást eredményez, ezért érdemes mielőbb leszedetni, mert a lepusztult íny és a csont már nem tud visszanőni.

A fogkőlevételt rendelőnkben depurátorral, azaz ultrahangos fogkő eltávolítóval végezzük. Ezután ha szükséges egy Prophyflex homokfúvás következik, mely a kevésbé hozzáférhető, kis rések tisztításához szükséges, eltávolít minden elszíneződést, lerakódást.  A folyamat végén egy érzékenységcsökkentő pasztás fogpolírozással zárjuk a teljes fogtisztítást.

A fogkőeltávolításra ritkábban van szükség, ha kellőképpen odafigyelünk szájüregünk higiéniára. A fogkő kialakulásában nagy szerepet játszik az életvitel minősége. Dohányzás, túlzott kávé és bor fogyasztása során gyorsabban alakulhat ki elszíneződés, fogkő a fogakon. Fontos a napi rendszeres, alapos fogmosás, a fogközök tisztítása interdentális fogkefével vagy fogselyemmel.

Fontos felhívni a páciensek figyelmét, hogy fogkőlevétel után előfordulhat fogérzékenység. A tisztítás után szabaddá válnak a fogak dentincsatornái. A gyógyulási folyamat akár pár hetet is igénybe vehet legyünk türelmesek. Nagyon elhanyagolt szájhigiéniai esetén előfordulhat, hogy a sok fogkő szövődménye több fertőzést is okozhatott, ilyenkor más fogászati beavatkozásra is szüksége lesz a páciensnek.

Fogkőszedés utáni érzékenység esetén javaslom, pár napig kerüljünk a keményebb ételeket, ha az ínyünk érzékenyebb. Azoknak a pácienseimnek, akik dohányoznak, külön kiemelem, hogy a kezelés után ne dohányozzanak 1-2 napig.

Érdemes a kezelés után puha(soft) vagy extra puha (extra soft) fogkefét használni. Fogkrémből használjunk pár hétig olyat, ami fogérzékenységet csökkenti, valamint öblögessünk gyulladáscsökkentő szájvízzel. Kerüljük az olyan ételeket, italokat, amelyek megszínezik fogainkat.

A fogkőeltávolítást ajánlott félévente elvégeztetni, ha nem vagyunk annyira hajlamosak a fogkőképződésre, akkor évente.

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.