Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Hogyan szüntessük meg a leggyorsabban fogérzékenységünket?

Aki tapasztalt már valaha éles, nyilalló fájdalmat a fogában/fogaiban, miközben épp valamilyen hideg vagy meleg italt vagy ételt fogyasztott, ismeri a fogérzékenység kellemetlen jelenségét. Tudnunk kell azonban azt is, hogy legtöbbször egészen hétköznapi dolgok állnak a dolog hátterében, melyeket igen egyszerű megszüntetni is.

1. Cseréld le a fogkefédet!
Sokszor azért alakul ki fogérzékenység az embereknél, mert az íny túlságosan visszahúzódik a fogakról, s ezáltal a dentin-csatornák, melyek a hideg-meleg ingereket közvetítik, szabaddá válnak. A fogíny több okból is visszahúzódhat a fogakról, például fogkő, ínysorvadás miatt, vagy egyszerűen azért, mert túl agresszíven mosunk fogat. Nem súrolni, csak szépen tisztogatni kell a fogainkat, s ha nem bízunk fogmosási technikánkban, váltsunk inkább puhább sörtéjű fogkefére, azzal kevesebb bajt okozhatunk. A modern elektromos fogkefék például képesek jelezni, ha túl erősen nyomjuk a fejet a fogainkra.

2. Vizsgáld felül étkezési szokásaidat!
Bár a szervezet elég szélsőséges körülményeket is képes kibírni, semmiképp nem használunk vele fogainknak, ha egy tálka forró levest néhány gömb jéghideg fagylalt követ ebédkor. A drasztikus hőmérséklet-változásra reagálhat érzékenyen a fogunk, ráadásul a fogzománc is károsodhat a hirtelen hőhatás-változásoktól.

3. Savas, cukros ételek, italok – ne tovább!
Minden, ami túlságosan savas, nyomot hagyhat a fogzománcon, ami meggyengülve érzékenyebben reagál a hőhatásokra. PH érték tekintetében a szénsavas üdítők, a sportitalok, energiaitalok mind közül a legrosszabbak, bár a túl sok gyümölcs ugyanígy károsíthatja a fogakat. Fontos, hogy miután savas ételt/italt fogyasztottunk, legalább egy óra elteltéig ne mossunk fogat, ekkor ugyanis meggyengült fogzománcunkat még tovább koptathatjuk.

4. Ne vidd túlzásba a fogfehérítést!
Bár mindenki ragyogóan fehér mosolyról álmodik, a túl erős kémiai szerek hosszú távon károsítják a fogzománcot és a fogínyt. Ha mindenképp fogfehérítésre adjuk a fejünket, érdemes szakemberrel konzultálni, egyrészt a beavatkozás szükségességéről, másrészt a profi kezelésről, hiszen az otthoni fogfehérítők nem rendeltetésszerű használata jelenti a legnagyobb veszélyt fogainkra!

5. Találd meg a legmegfelelőbb fogkrémet!
Ma már léteznek kifejezetten a fogzománc károsodását megelőző, fogérzékenységet megszüntető fogkrémek, természetesen ezekkel is nyugodtan kísérletezhetünk, kinek ez, kinek az válik be igazán.

6. Pótold a vitaminokat, ásványi anyagokat!
Fogaink egészségének szempontjából számos vitamin és ásványi anyag szükségeltetik, hiszen ezek csak együttesen képesek megóvni fogzománcunkat és ínyünket az esetleges károsodásoktól. A D-vitamin és a kalcium kiemelten fontos!

7. Keresd fel szakorvosodat!
Van, hogy a fogérzékenységet egy kis felhalmozódott fogkő vagy egy kezdődő fogszuvasodás okozza. Érdemes mielőbb ellátogatni fogorvosunkhoz, hogy megtudjuk, nem áll-e valami fogászati probléma a fogérzékenységünk hátterében.

Forrás: Hogyan szüntessük meg a leggyorsabban fogérzékenységünket? – Merjmosolyogni.hu 

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.