Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Öt értékes tipp, hogy ne legyél fogköves

Odafigyelés hiányában sajnos már egész fiatal korban kialakulhat fogkő a fogaink felszínén és a köztes területeken. Ezt lehet, hogy észre sem vesszük egészen addig, amíg a fogorvosunk fel nem világosít minket a fogkőszedés szükségszerűségéről. Szerencsére vannak olyan praktikák, melyekkel hatékonyan megelőzhetjük a probléma újbóli jelentkezését.

1. Káros szenvedélyek elhagyása
Sem a dohányzás, sem pedig a drog- vagy alkoholfogyasztás nem segít fogaink és ínyünk hosszú távú egészségének megőrzésében. Sajnos jellemző, hogy a dohányosok szájhigiéniája rosszabb, hajlamosabbak a fogkőképződésre és más fogászati problémák kialakulására is. Ha tiszta, fogkőmentes fogazatra vágyunk, jobb, ha felhagyunk a káros szenvedélyünkkel.

2. Tanuljunk meg egészségesen táplálkozni
Nem csak az emésztésünknek vagy a szív- és érrendszerünknek teszünk jót akkor, ha megpróbálunk minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, de a fogainknak is. A nyers ételek, a kemény húsú zöldségek és gyümölcsök (például répa, alma, uborka, zeller, stb.) fogyasztásakor szájüregünk természetes módon tisztul, ami gátolja a fogkőképződést.

3. Jól tudsz fogat mosni?
Az, hogy rendszeresen fogat mosunk, nem elég. Az, hogy naponta kétszer megmossuk a fogainkat, még mindig nem elég. A cél az, hogy megtanuljunk helyesen fogat mosni. Két percig tartó, körkörös mozdulatokkal haladjunk úgy, hogy közben nem feledkezünk el az ínyről és fogaink belső felszínéről sem. Aki hajlamos a fogkőképződésre, mindenképp szerezzen be elektromos fogkefét vagy legalább közepes sörtéjű kézi fogkefét, ilyen esetben a puha sörték nem elegendők a fogaink felszínére tapadt plakk eltávolítására.

4. Az interdentális fogkeféről hallottál már?
Bár a fogselyem is igen hatékony a fogközök tisztán tartásában, ha a fogkő képződés megelőzése a cél, akkorhasználjunk interdentális fogkefét! Egyszerre mindig többféle méretű fogközkefét használjunk, így a hátsó, tágabb fogközeinket ugyanolyan hatékonyan tudjuk megtisztítani, mint az elülső, szorosabb fogközöket.

5. A szájzuhany is hasznos lehet
Bár még nem túl elterjedt, a szájzuhany is jó szolgálatot tehet a fogakra tapadt, később megkeményedő plakk eltávolításában. Az eszközt azonban meg kell tanulnunk helyesen használni, ezért feltétlenül olvassuk el a mellékelt gyártói tájékoztatót vagy kérjük ki fogorvosunk véleményét a szájzuhany használatáról.
Forrás: Öt értékes tipp, hogy ne legyél fogköves – Merjmosolyogni.hu 

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.