Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

A szájgomba tünetei, kezelése, megelőzése

A szájüreg gombás megbetegedését a Candida albicans gombafaj elszaporodása okozza, ami természetes körülmények között mindannyiunk szájában, emésztőrendszerében és bőrén megtalálható. Bizonyos tényezők azonban a gomba elszaporodását okozzák, ezzel kellemetlen panaszokat okozva a szervezet különböző területein, például a szájüregben.

A szájgomba kialakulásának oka

A szájban természetesen is megtalálható Candida gomba elszaporodásához olyan külső tényezők is vezethetnek, mint a dohányzás vagy a rossz szájhigiénia, de sokszor belső okok, például gyógyszeres kezelés (antibiotikumok, fogamzásgátlók, szteroidok) vagy legyengült immunrendszer vezetnek a betegség kialakulásához.

Kiemelt kockázati csoportba tartoznak a hosszan elhúzódó vagy nagy dózisú antibiotikum kúrában részt vevők, a műfogsort viselők, a cukorbetegek és az asztma miatt inhalátort használók. Szájszárazság mellett vagy várandósság során is gyakrabban alakul ki szájgomba, csecsemők körében pedig általában a szoptatás idején jelentkezik a betegség.

A szájgomba tünetei
A szájüreg gombás fertőzése hirtelen alakul ki, ám jellemzően sokáig tart, a gyógyulás hosszú folyamat.

Felnőtteknél és gyermekeknél azonosak a tünetek: a nyelvet fehér bevonat borítja.

– A szájgomba jelentkezhet a nyelven, az arc belső felén, az ajakzugban, de átterjedhet a szájpadlásra, ínyre, mandulákra és a torok hátsó részére.
– A gombás fertőzés fehér bevonatként jelentkezik az érintett területen, amit letörölve vérző nyálkahártya marad vissza.
– Ha a fertőzés átterjed a nyelőcső területére, akkor nehéz, fájdalmas nyelés, gyulladás, akár láz is jelentkezhet.
– A kezeletlen szájgomba átterjedhet a tüdőre, a májra és a bőrre is, bár ez jellemzően az olyan legyengült immunrendszerű betegeknél figyelhető meg, akik valamilyen daganatos betegségtől vagy pl. HIV vírustól szenvednek.

A szájgomba kezelése
A szájgomba diagnózisát általában fogszakorvos állítja fel, s ő rendeli el a betegség kezelésének módját is. Belsőleg gyógyszerekkel, külsőleg öblögetőkkel, gélekkel, krémekkel kezelhető a betegség. Mivel sok esetben más betegség is közrejátszhat a szájgomba kialakulásában, szükség lehet egyéb orvosi vizsgálatokra is, vagy az addig szedett gyógyszerek cseréjére, elhagyására.

A szájgomba megelőzése

– Megfelelő szájhigiénia: a napi kétszeri fogmosás, az egyszeri fogköztisztítás és a rendszeres nyelvkaparó használat segíthet a megfelelő szájhigiéné fenntartásában.
– Műfogsor tisztán tartása: amennyiban műfogsort viselünk, gondoskodjunk a fogpótlás napi tisztán tartásáról, mellyel megelőzhetjük a kórokozók elszaporodását. (Kutatások szerint tíz műfogsorviselőből legalább hétnél jelentkezhet valamilyen formában a szájgomba.)
– Kerüljük a túlzott szájvíz- és szájspray használatot! Bár ezek az eszközök hozzájárulnak a friss és tiszta szájüreg érzetéhez, ha túl gyakran használjuk őket, könnyen felborulhat szájüregünk normál egyensúlya, kedvezve a gombák elszaporodásának.
– Dohányzás elhagyása: mivel a dohányzás nem csak a szájüreg gombás fertőzését, hanem a szájüregi rák kialakulását is elősegíti, érdemes mielőbb felhagyni káros szenvedélyünkkel.
– Ellenőrzött vércukorszint: sajnos a cukorbetegeknél ötször akkora eséllyel jelentkezhet gombás fertőzés, ezért fontos a rendszeresen ellenőrzött és kordában tartott vércukorszint.
– Kerüljük a cukorban és élesztőben gadag ételeket, azok ugyanis elősegíthetik a Candida vagy más néven élesztőgomba elszaporodását.
– Keressük fel rendszeresen a fogorvosunkat! Ha részt veszünk a  rendszeres, félévenkénti fogászati ellenőrzésen, akkor jó eséllyel még idejében észlelhetjük a fertőzést, amit kezdeti stádiumban könnyebb kezelni.
Forrás: A szájgomba tünetei, kezelése, megelőzése – Merjmosolyogni.hu

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.