Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

A legtöbb kisgyermek nem részesül preventív fogászati ellátásban

A nagyvárosban élő egészséges gyermekek kevesebb, mint egy százaléka jut el a fogorvoshoz egy éves koráig és kevesebb, mint két százalék látogatja meg a fogászatot két éves koráig, derül ki egy nemrég készült kanadai tanulmányból. Pedig gyermekkori fogszuvasodás kevesebbszer alakul ki azoknál a gyermekeknél, akiket idejében elvittek a fogorvoshoz, mondja Dr. Jonathon Maguire, a torontói St. Michael Kórház gyermekorvosa és kutatója.

2011 és 2013 között összesen 2 505 négyéves korú gyermek adatait vizsgálva kiderült, hogy 39 százalékuk még soha nem volt fogorvosnál. A gyermekek a kanadai TARGet Kids! kezdeményezés érintettjei; egészségügyi állapotukat születésüktől fogva nyomon követik, hogy megelőzhessenek bizonyos gyermekkorban fejlődő rendellenességeket és megértsék a korai évek egészségügyi következményeit.
A Pediatrics gyermekgyógyászati szaklapban publikált tanulmány szerint több oka is lehet annak, hogy a szülők nem viszik el idejében a gyermekeket a fogorvoshoz: a szülők fiatal életkora, az alacsonyabb jövedelemszint, az elhúzódó cumisüveg használat, a cukros üdítők nagy mennyiségű fogyasztása mind hatással lehetnek a fogászati ellenőrzések kihagyásához. A vizsgálatból az is kiderült, hogy a fogorvoshoz ellátogatóóvodáskorú gyermekek 24 százalékának legalább egy szuvas foga már biztosan van.

Tudta?
Az első fogászati ellenőrzés az első tejfog megjelenésének időpontjával esik egybe, ezt követően érdemes félévente ellátogatni a fogorvoshoz.
Dr. Maguire véleménye szerint az elhúzódó cumisüveg használat (főként az éjszakára is otthagyott cumisüveg) és a cukros üdítők jelentik a legnagyobb kockázati tényezőt a fogszuvasodás kialakulásában, hiszen ezen italok szénhidráttartalma megemeli a fogszuvasodást okozó baktériumok számát a szájüregben.
A szuvas tejfogak nem csak fájdalmat okozhatnak a gyermekeknél, hanem lelki és étkezési problémákat, ezáltal alultápláltságot és viselkedési zavarokat idézhetnek elő. A szakértő azt is hozzátette, hogy azok a gyermekek, akik egy éves koruk előtt részesülnek valamilyen preventív fogászati ellátásban (rendszeres ellenőrzések, fluoridos ecsetelés, barázdazárás, stb.) később kevesebb fogászati panasztól szenvednek, nem lesz szükségük sürgősségi beavatkozásokra, így jóval kevesebbet költenek majd fogászati kezelésekre.

Forrás: A legtöbb kisgyermek nem részesül preventív fogászati ellátásban – Merjmosolyogni.hu 

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.