Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

A rossz fogak növelik a depresszió kialakulásának esélyét

A depresszió kialakulásának hátterében számos dolog állhat, például öröklődés, stressz, bizonyos gyógyszerek mellékhatásai, hormonális változások vagy életmódbeli változások, sőt, egyes kutatások szerint a rossz fogaknak is köze lehet a lelki problémák megjelenéséhez. Azoknál a személyeknél, akik több fogászati panasszal küzdenek, jóval gyakrabban alakul ki depresszió – állítja egy ausztrál tanulmány.

Több mint tízezer fő egészségügyi adatait elemezve sikerült megállapítani, hogy a depressziótól szenvedő résztvevők 61 százaléka az elmúlt évben fogfájástól is szenvedett, 57,4% pedig közepes minőségűnek vagy rossznak vallotta a fogai állapotát.
Szakemberek szerint az egészségtelen szájüreg és a mentális problémák közötti összefüggést eddig nem vizsgálták elég átfogóan, korábban azt feltételezték, hogy a rossz fogak a depresszió melléktermékei, nem pedig előjelei, ez azonban nem biztos, hogy így van.
Az ausztrál Deakin Egyetem munkatársa, Dr. Adrienne O’Neil elmondta, hogy bár a mostani kutatási eredmény csak egy apró részlete a két betegség közötti kapcsolatnak, mégis nyilvánvalóvá teszi a mentális egészség és a szájüreg egészsége közötti összefüggés fontosságát. Ha az egészségtelen szájüreg tényleg a depresszió egyik rizikófaktora, akkor módosítani kell a lelki betegség megelőzésének eszköztárát, nagyobb hangsúlyt helyezve a fogak épségének megóvására – állítja a szakértő.
Az egészséges szájüreg fenntartásának alapelvei:
– napi kétszeri, legalább kétperces fogmosás,
– napi egyszeri fogköz tisztítás,
– a nyelv mindennapos tisztán tartása,
– féléves fogorvosi ellenőrzés,
– a túlságosan cukros, savas ételek, italok fogyasztásának kerülése.

Forrás: A rossz fogak növelik a depresszió kialakulásának esélyét – Merjmosolyogni.hu 

 

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.