Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Hogy ne koppanjon túl korán

A kisgyermekek fogmosása és a baba szájhigiéniájának rendbetartása sokkal fontosabb, mint azt sok szülő gondolná. Ez persze nem mindig könnyű feladat, és nem is lehet mindig „szabályszerűen” végezni. Megmakacsolja magát, nem nyitja ki a száját, ellenáll minden könyörgésnek és ígéretnek. A kezdeti nehézségek egy napi rutin kialakításával elkerülhetők, mely nem csak a mi életünket könnyíti meg, de hosszútávon a kisgyermek fogainak egészségét is szolgálja.

Pedig a helyes fogápolást már csecsemőkorban el kell kezdeni…

De hogy fogjunk hozzá? Már a kezdetektől figyeljünk arra, hogy a tejmaradékot vagy az ételdarabokat óvatosan egy kis nedves, puha anyag segítségével töröljük ki a pici szájából. Ez az eljárás segíthet abban, hogy megszokja és nem fog tiltakozni, ha ezt a későbbiekben fogkefével végezzük el.  Miután az első fogacskák elkezdenek megjelenni, végezzük el ezt naponta minimum kétszer, hiszen a természetben előforduló baktériumok, az étellel bekerülő savak már ilyen fiatal korban is megtámadhatják a fogak zománcát. Ha túl vagyunk a kezdeti törléses időszakon, válasszuk ki az első fogkefét, ami lehetőleg hosszúszárú legyen, kis fejjel. Ez a kialakítás segíti, hogy minden területet elérjen a baba szájában és könnyebb kezelni is. A fogkefét pedig gyakran cseréljük.

Vigye el gyermekét minél korábban fogászati ellenőrzésre! Ez segít, hogy a baba megszokja fogorvosi rendelő látványát és a – néha a felnőttek számára is- rémisztő hangokat.

A fogacskák állapota fontos a helyes és tiszta beszédhez, szükségesek a harapáshoz, és az alapos rágáshoz. Ne hagyjuk, hogy idő előtt tönkre menjenek!

Étel-e a fogrém?

Bizony egy kisgyermek könnyen annak tekinti, ha a „édes-szagos-mesehősfigurás” változatot adunk a szájába. Kerülni kell a finom gyümölcs ízű változatokat, így a gyermek is tudni fogja, hogy a fogkrém nem étel!
Fluoridos vagy mentes legyen?
Kezdetben nem fontos a fogkrém használata, azonban, ha már használjuk fontos, hogy olyat válasszunk, amit kimondottan kisbabáknak fejlesztettek ki. Hat éves kor előtt nem ajánljuk a fluoridos fogkrém használatát, mert a túl nagy dózis fluorózist okozhat: fehér foltok jelennek meg a maradandó fogakon.
Összegezve tehát, a kicsinek kifejlesztett fogkefe és fogkrém használata naponta kétszer, valamint a rendszeres orvosi ellenőrzés, olyan szokássá válik, melyet valószínűleg serdülő, majd felnőtt korában is természetes lesz.

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.