Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Bulizás után fogmosás? Tedd vagy ne tedd?

Egy átmulatott éjszaka után hazaérve inkább csak ahhoz van kedvünk, hogy bedőljünk a jó meleg ágyba és kialudjuk az este fáradalmait. Ilyenkor vajon jól döntünk, ha nem veszünk a kezünkbe fogkefét? Vagy inkább azok járnak rosszul, akik elkezdik sikálni a fogaikat? Segítünk a kérdés megválaszolásában.

Fogat mosni pedig kellene
Az egyáltalán nem kérdőjelezhető meg, hogy az esti fogmosásra mindig szükség lenne, mindegy, hogy csak otthon ültünk és tévét néztünk vagy hajnalig mulatoztunk. A lefekvés előtti fogmosás azért olyan fontos, mert alvás során nem képződik annyi nyál a szánkban, mint ébrenlét alatt, ami pedig segítené a baktériumok semlegesítését. Emiatt reggelente kiszáradt szájra és kellemetlen leheletre ébredünk még akkor is, ha nem múlattuk át az éjszakát.

Miért nem érdemes fogat mosni bulizás után?
Ha van valami, ami miatt felmenthetjük magunkat az esti fogmosás alól, akkor az a bulizás alatti italozás. A legtöbb alkohol, szénsavas üdítő, energiaital ugyanis savas kémhatású és mivel ezekből nem is csak egy pohárral szoktunk inni egy este alatt, a fogzománcunk az est végére jóval sérülékenyebbé válik. Ha hazaértünk után egyből megragadjuk a fogkefét és jó alaposan megsikáljuk a fogainkat, akkor könnyen megsérthetjük a fogzománcot. Ebben az esetben épp ezért még azzal is jobban járunk, ha nem mosunk fogat, majd csak másnap reggel, miután felkeltünk (ekkor azonban  már tényleg kötelező).

Mi a megoldás?
Ha a bulizások alkalmával sem szeretnénk lemondani szájüregünk higiéniájáról és egészségéről, több praktikát is bevethetünk:

– Buli előtti fogmosás
Bár sokan valószínűleg a készülődés természetes részének tartják, már csak amiatt is érdemes megmosni a fogainkat a bulizás előtt, hogy a nap során elfogyasztott ételmaradékokat és felgyülemlett baktériumokat eltávolítsuk a fogainkról, így legalább már ezek miatt nem kell aggódnunk, ha hazaérve kimaradna a fogmosás.

– Mérd az időt!
Ha az utolsó elfogyasztott ital (legyen szó alkoholosról vagy alkoholmentesről, kivétel a szénsavmentes víz) és a fogmosás között legalább két óra eltelik, akkor nyugodtan megragadhatjuk a fogkefénket, ennyi idő alatt ugyanis a nyálunk semlegesíti a szájüreg pH értékét annyira, hogy ne okozzunk kárt a fogzománcnak.

– Rágózz!
Ha a bulinak vége és tudjuk, hogy nem sokára hazaérünk, azonban fogat mosni még nem akarunk, akkor jó megoldást jelenthet a rágózás. A cukormentes rágógumik segítik a nyál termelődését, ami fokozza a természetes tisztulási folyamatot és segít visszaállítani a száj pH értékét is.

Forrás: Bulizás után fogmosás? Tedd vagy ne tedd? – Merjmosolyogni.hu

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.