Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Hogyan válasszuk ki az ideális fogkefét?

Az, hogy milyen eszközzel mosunk fogat, legalább olyan lényeges, mint hogy milyen fogkrémet választunk, hiszen a fizikailag eltávolított lepedék már biztosan nem fog kárt okozni az ínyünkben és a fogainkban. De milyet válasszunk? Elektromost vagy manuálist, puha vagy kemény sörtéjűt, apró vagy nagyobb fejűt? Segítünk a kérdések megválaszolásában!

SZEMÉLYRE SZABOTT IGÉNYEK
Először is le kell szögeznünk, hogy nincs két ember, akinek tökéletesen azonosak lennének a szájápolási igényei. Fogkefénk kiválasztásakor gondolnunk kell az életkorunkra, ínyünk állapotára, fogpótlásainkra, fogszabályzónkra, esetleges panaszainkra (fogínyvérzés, fogérzékenység, stb.).

MANUÁLIS VAGY ELEKTROMOS FOGKEFE?
Egy korábbi cikkünkben elég részletes összehasonlítást végeztünk a manuális és elektromos fogkefe közötti különbségekről, az eszközök előnyeiről és hátrányairól. Az elektromos fogkefe mindenképp korszerűbb szájápolási módszer, mint a manuális fogkefe, ám ez nem jelenti azt, hogy mindenki szereti is használni.
Míg az elektromos fogkefe gyorsabb és a teljesítménye is jobb, addig sokan a magasabb ár és a fenntartási költségek miatt még mindig a kézi fogkefe mellett döntenek.  Egyöntetű jó választás itt sincs, ismerjük meg a két típus közötti különbözőségeket és döntsünk ennek megfelelően.

A MEGFELELŐ MÉRET KIVÁLASZTÁSA
A fogkefe fejének mérete jelentős tulajdonság, hiszen ez határozza meg, hogy mennyire tudunk kényelmesen manőverezni a szájüregünkben. Választáskor ne csak arra gondoljunk, hogy mennyire lesz egyszerű megmosni a fogaink külső felszínét, hanem arra is, hogy a belső felszínekhez, a hátsó fogakhoz mennyire tudunk majd könnyedén odaférkőzni.
Általánosságban elmondható, hogy a kis méretű (kb. 1 cm x 2-2,5 cm-es) fejekkel boldogulunk a leghatékonyabban, persze túl kicsi fej mellett sem szabad döntenünk, akkor ugyanis megvan az esélye, hogy egyes területek tisztítás nélkül maradnak.
A fogkefe nyelének elég hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy a belső felszínekhez, hátsó területekhez is akadály nélkül elérjünk.

A SÖRTE MINŐSÉGE
Ha valami, hát a fogkefe sörtéjének minősége szintén kulcsfontosságú a fogtisztításnál. Három fő méretcsoportot ismerünk: soft (puha), medium (közepes) és hard (kemény). Ezen belül vannak további variációk, pl. extra soft, ultra soft, soft-medium, stb.

Tudta?
Felmérések szerint egy átlag magyar évente egy tubus fogkrémet és egy fél (!) fogkefét használ el, holott két-háromhavonta a bakteriális szennyezettség miatt muszáj lecserélni a fogkefénket!
Ha ínyünk védelme a cél (pl. szájsebészeti beavatkozáson estünk át vagy ínygyulladástól szenvedünk), akkor mindenképp valamilyen puha sörtéjű fogkefe mellett döntsünk. Ugyanez a javaslat akkor is, ha valaki túlságosan erősen nyomja a fogkefét a fogai felszínéhez (ennek legszembetűnőbb jele, amikor néhány hét vagy hónap használat után a fogkefe sörtéi látványosan elhajolnak, „szétállnak”).

A medium fogkefék kiváló választást jelentenek azoknak, akik biztosak helyes fogmosási technikájukban, ám nem akarnak lemondani az alapos tisztaságról vagy hajlamosak a fogkőképződésre és tapasztalatuk szerint a közepes sörtekeménység alaposabb tisztaságot eredményez.

Hard fogkefét igen keveseknek ajánlanak, hiszen nagyon könnyű vele kárt okozni a fogzománcban és az ínyben; ha az ember túl erősen nyomja az ilyen fogkefét, akkor látványos zománckopást, ínyvisszahúzódást is tapasztalhat. Az igazi kemény sörtéjű fogkeféket inkább kivehető fogpótlások tisztításához érdemes használni.

Nem csak a sörte keménysége, hanem a sűrűsége és a szálak lekerekített vége is nagy jelentőséggel bír. A lekerekített vég gondoskodik a kíméletes tisztításról, míg a sűrű sörte az alapos lepedékeltávolítást támogatja.

SPECIÁLIS RENDELTETÉS
Ha nem csak általános tisztításról van szó, hanem valamilyen panasztól szenvedünk (pl. ínybetegség, fogérzékenység), esetleg most estünk át egy szájsebészeti műtéten, foghúzáson, vagy rendszeresen járunk fogfehérítésre, akkor érdemes valamilyen soft fogkefét választanunk.
Ha fogpótlással, műfogsorral vagy fogszabályzóval rendelkezünk, akkor válasszunk ilyen speciális szájápolási eszközöket, az egyre bővülő termékkínálatnak köszönhetően ezeket az igényeket ma már maradéktalanul kielégíthetjük.

AJÁNLÁSOK, SZAKVÉLEMÉNY
A fogkefék csomagolásán rendszeresen feltüntetik, hogy az adott eszköz átesett-e klinikai vizsgálatokon, hogy valamilyen szakmai szervezet (pl. Magyar Fogorvosok Egyesülete /MFE/, American Dental Association /ADA/ vagy World Dental Federation /FDI/) adta-e ajánlását a termékhez, esetleg az adott fogkefe átesett-e valamilyen terméktesztelésen.
Mindezeken felül pedig ne felejtsük el kikérni fogorvosunk, dentálhigiénikusunk szakvéleményét, hiszen fogaink és ínyünk állapotát figyelembe véve a szakértők garantáltan jó tanácsokkal láthatnak el minket.
Forrás: Hogyan válasszuk ki az ideális fogkefét? – Merjmosolyogni.hu 

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.