Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

A fogszuvasodást okozó baktériumok átadhatók a gyermekeknek

A legtöbb szülő azt szeretné, ha gyermeke minden szempontból boldog és egészségesebb életet élne, mint ő vagy az ő korosztálya. Gyakran előtérbe kerül a fogászat kérdése is, az előrelátó szülők általában szeretnék, ha a gyerekek szorgosabban ápolnák a fogaikat és gyakrabban látogatnák meg a fogorvost, mint esetleg ők tették. Van itt azonban még egy fontos dolog, amire oda kell figyelnie a felnőtteknek: saját szájhigiéniájukkal közvetlen hatással lehetnek a kicsik fogainak épségére.

Az amerikai Louisville Egyetem Fogorvosi Karának szakértői szerint a szülők könnyedén átadhatják kisgyermeküknek a fogszuvasodást okozó baktériumot, amikor például megnyalják a baba cumiját vagy kanalát.

Bár a szülői nyálban olyan jótékony anyagok is megtalálhatók, melyek bizonyos megbetegedésektől is megóvhatják a kicsiket, ha a szülőnek nem megfelelő a szájhigiéniája – fogköve, ínygyulladása, kezeletlen fogszuvasodása van -, akkor ezek a baktériumok átkerülve a gyermek szervezetébe, ott kezdenek el munkához látni.

A fogszuvasodást okozó baktériumokat az édesapa ugyanolyan könnyen átadhatja a gyermeknek, mint az édesanya, ezért gyermekvállalás előtt mindkét szülőnek ajánlott meggyőződnie fogai épségéről.

A terhesség alatt az édesanyák ínyének és fogainak egészsége ráadásul kiemelt figyelmet érdemel, hiszen egy krónikus ínygyulladás akár koraszülést is eredményezhet. Pedig a hormonális változások miatt ebben az időszakban az anyukák körében amúgy is gyakoribbak a fogászati panaszok, így a szülés előtt és a szülést követő időszakban háromhavonta, félévente érdemes ellátogatni a fogorvoshoz.

Forrás: A fogszuvasodást okozó baktériumok átadhatók a gyermekeknek – Merjmosolyogni.hu 

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.