Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Bölcsességfog kérdés: Menjen vagy maradjon?

Az egyik legváltozatosabb eseteket produkáló fogunk minden bizonnyal a bölcsességfog, hiszen nem csak az előtörése okozhat problémákat, hanem akár torlódásokat is előidézhet az alsó vagy felső fogsorunkban. Mivel sokan szembesülünk hasonló problémákkal, így a kérdés sem ritka, hogy egyáltalán megéri-e megtartani ezeket a különleges fogakat.

Általános, mindenkire egyaránt alkalmazható választ nem adhatunk a kérdésre, hiszen van, akinek soha nem okoz problémát a nyolcadik fog előbújása, s a későbbiekben sem kezd el idő előtt szuvasodni vagy gyulladásokat okozni. Ez esetben nyugodtan megtarthatók a bölcsességfogak, hiszen nem rontanak a szájüreg egészségén és a fogazat esztétikáján.
Lássuk, melyek azok az esetek, amikor el kell rajta gondolkoznunk, hogy hosszú távon megtartjuk-e őket!

1. Nem képes előtörni vagy csak részben bújt elő
Az egyik legrosszabb helyzet az, amikor egy bölcsességfog csak részben tud előtörni, vagy azért, mert nincs elég hely az állcsontban, hogy problémamentesen előbújjon, vagy azért mert nem szabályos pozícióban fekszik, hanem megdőlt valamelyik irányba. Ebben az esetben érdemes a bölcsességfog eltávolítása mellett dönteni, hiszen egy félig előtört fog a baktériumok igazi gyűjtőhelye lehet: a részben áttört fog és az íny közé begyűlt bacilusok könnyen okozhatnak fájdalmas gyulladást.

2. Megváltoztatja a fogsor eredeti képét
Fogszabályzáskor gyakran van szükség a bölcsességfogak eltávolítására, mert előfordulhat, hogy a nyolcadik fog helyszűkében előrébb tolja a többi fogat, melyek azonban csak egymásra torlódni képesek. Ilyen esetben sem érdemes megtartani a nyolcasokat, hiszen a torlódott fogak nehéz tisztán tarthatóságuk miatt sokkal hamarabb kezdenek el szuvasodni. Nem szerencsés egy-két fog miatt másik négy, öt, tíz, stb. fogunk épségét kockáztatni.

3. Nehéz tisztán tarthatósága miatt szuvasodásnak indul
Mivel a bölcsességfogak a legutolsók a sorban, sokkal nehezebb őket tisztán tartani, mint az elöl lévő fogainkat. Nem csak a fogkefével körülményes elérnünk, de a fogselyemmel, interdentális fogkefével is eljátszhatunk egy darabig, mire sikerül megtisztítanunk őket. Ha a sorvégi fogaink kezdenek el szuvasodni, nyugodtan betömethetjük őket, ám ha továbbra sem tudjuk alaposan tisztán tartani, elindulhat egy újabb szuvasodás az adott területen. A folytonos újratömések és problémák megelőzése miatt ezért javasolhatják a fogorvosok az ilyen fogak eltávolítását is.

Ha arra gyanakszunk, hogy a bölcsességfogunk valamilyen probléma okozója lehet, keressük fel fogorvosunkat, hogy ő ítélje meg a helyzetet és a fog/fogak sorsát. Nyugodtan dönthetünk a fog megmentése mellett is, ha fogorvosunk azt tanácsolja – természetesen nem cél, hogy mindenkinek kihúzzák a nyolcadik fogát. Ha viszont gyulladás forrása lehet vagy a többi fogunk épségét veszélyezteti, érdemes megválnunk tőle, főleg azért, mert a későbbiekben nem származhat belőle semmilyen hátrányunk.
Forrás: Bölcsességfog kérdés – Menjen vagy maradjon? – Merjmosolyogni.hu

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.