Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

10 gyakori fogmosási hiba

Nem is gondolnánk mennyi alapvető hibát követhetünk el fogmosás közben, amivel árthatunk, ezért nagyon fontos a helyes fogmosási technikát megtanulnunk.

Nézzük mi is lehet a leggyakoribb hibák:

  1. Nem jó fogkefét használunk.

Először is fontos mindenkinek saját igényéhez megfelelően válasszon fogkefét. Választásunk során vigyázni kell a fogkefe fejméretére is. Ha túl nagy feje van a fogkefének fájdalmas lehet szélesre nyitni szánkat, hogy mindenhová beférjünk vele.

  1. Nem megfelelő sörtéjű fogkefével mosunk fogat.

A fogkefe választásánál azt is szem előtt kell tartani, hogy milyen kemények legyenek a sörtéi. Ennek elsősorban az ínyünk a függvénye. Beszélünk „soft”, „medium” és „hard” fogkefékről, amiből igyekezzünk a medium-ot választani, vagy a soft-ot, hiszen ezek nem irritálják annyira a fogínyt. Ha szeretjük erősen dörzsölni a fogainkat, akkor szintén a puha sörtéjű fogkefe ajánlott. Szintén a személyes igények határozzák meg, hogy valaki hagyományos vagy elektromos fogkefe mellett dönt.

  1. Nem mosunk elég gyakran vagy elég hosszú ideig fogat.

A napi kétszer, háromszor végzett gyengéd fogmosás a legoptimálisabb. Minden fogmosás legalább kettő, de inkább három percig tartson. Próbálkozhatunk azzal is, hogy felosztjuk fogsorunkat négy negyedre, s egyenként fél percig tisztogatjuk őket. Vannak olyan elektromos fogkefék, amik jelzik a kvadránsonként eltöltött idő kezdetét és végét, így biztosan nem „lóghatjuk el” a megfelelő fogmosási időt.

  1. Túl gyakran vagy túl erősen mosunk fogat.

Háromnál többször fogat mosni egyenesen ártalmas lehet a fogainkra nézve, hiszen nem csak a fogzománcot vékonyíthatjuk el, de az ínyünket is irritálhatja a gyakori tisztogatás.
Mindig figyeljünk oda, hogy gyengéd, körkörös mozdulatokkal mossuk a fogainkat – és persze az íny se maradjon ki.

  1. Helytelen technikával mosunk fogat.

A vízszintes súrolás nem csak, hogy nem elég hatékony, de az ínyünket is könnyen irritálhatja. Döntsük meg a fogkefénk fejét 45 fokban, majd ebben az állásban tartva, körkörös mozdulatokkal igyekezzünk minden területet megtisztítani. A rágófelszín persze kivétel, ott merőlegesen használjuk a fogkefét.
Ne felejtsük ki fogaink belső felszínét sem, és fogkefe vagy nyelvkaparó segítségével tisztítsuk meg nyelvünket is, hiszen rengeteg baktérium és ételmaradék tapad meg rajta.

  1. Mindig ugyanott kezdjük a fogmosást.

Fogorvosok megfigyelték, hogy a legtöbb ember mindig ugyanazon a területen kezdi a fogmosást. Amellett, hogy ettől egyhangúvá, unalmassá válhat a fogmosás, az is előfordulhat, hogy mindig ugyanarra a területre nem marad elég energiánk.

  1. Kifelejtjük fogaink belső felszínét.

Sajnos elég gyakran feledkeznek meg az emberek a fogak belső felszínének megtisztításáról. Pedig nem csak azok a területek érdemlik meg a törődést, melyek a tükörben is látszanak, hiszen front fogak esetében az egyik leggyakoribb eset, hogy a belső felszín mélyebb barázdáiban indul meg a szuvasodás.

  1. Nem öblítjük ki fogkefénket megfelelően.

A helytelenül tisztán tartott fogkefén játszi könnyedséggel tapadnak meg és szaporodnak el a baktériumok. Ilyenkor, ha legközelebb elővesszük fogkefénket, szépen visszajuttatjuk ezeket a bacilusokat a szájüregünkbe, magyarul ott vagyunk, ahol voltunk.
Fontos fogmosás után alaposan kiöblítjük a fogkefénket, odafigyelve, hogy ne maradjon rajta semmilyen lerakódás, még fogkrém sem.

  1. Nem tud kiszáradni a fogkefénk.

Ha fogkefénk sörtéi nedves környezetben maradnak, a baktériumok számára ideális körülményeket teremtünk a szaporodáshoz. Miután tehát kiöblítettük fogkefénket, alaposan rázzuk ki belőle a vizet, majd lehetőség szerint olyan kupakot tegyünk rá, ami beengedi a levegőt.

10. Nem cseréljük elég gyakran a fogkefénket.
Két-háromhavonta cseréljük le használt fogkefénket! Ha a sörték ennél hamarabb kezdenek el szétállni, nyugodtan jöhet a csere előbb is.
Forrás: 10 gyakori hiba, amit fogmosás közben vétünk – Merjmosolyogni.hu 

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.