Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Mikor, hogyan használjunk szájvizeket?

Régebben szájöblítőket csak akkor használtunk, ha fogorvosunk valamilyen szájüregi gyulladásra speciális terméket írt fel, amivel kúraszerűen kezelhettük a panaszainkat. Ma azonban egyre többféle, mindennapos használatra kifejlesztett szájvizet értékesítenek, melyek között lényegi különbségek vannak, így aztán fontos megtanulnunk, hogy miként használjuk ezeket a szájhigiénés kiegészítőket.

SZÁJVIZEK TÍPUSAI
A szájvizek között kétféle alaptípust különböztetünk meg: terápiás célú termékeket és mindennapos, általános használatra szánt szájöblítőket.
A terápiás célú szájvizekben jóval erősebb hatóanyagokat találunk, melyek bizonyítottan képesek kezelni a már kialakult szájüregi panaszokat (pl. afta, ínygyulladás, stb.), ám ezeket jellemzően kúraszerű, nem pedig mindennapos használatra fejlesztették ki.
Az általános szájvizek célja legtöbbször a megelőzés és szájüregünk tisztaságának mindennapos megőrzése, aktív hatóanyagokkal segítve a fogszuvasodás, az ínygyulladás vagy a fogkőképződés megelőzését.

Terápiás szájvizek
A terápiás célú szájöblítők igen nagy csoportját a fogínygyulladás kezelésére szolgáló szerek adják. Az aktív antibakteriális összetevők segítenek a baktériumok elpusztításában, így a fogínygyulladás mértéke csökken, a fogínyvérzés megszűnik és a betegség kezelésével elkerülhető a fogínysorvadás kialakulása.
Az afta gyógyítására és szájsebészeti műtétek utáni regenerálódásra is léteznek speciális készítmények, illetve a különleges szájöblítők közé tartoznak a szájszárazság vagy a szájszag enyhítésére szolgáló szájvizek.

Leggyakoribb összetevők:
– Klórhexidin: CHX, antibakteriális hatóanyag, enyhíti a fogínygyulladást, véd a fogínybetegségek kialakulása ellen. Többféle koncentrációban vegyítik a szájvizekhez, amit mindig feltüntetnek a csomagoláson. A magasabb koncentráció előrehaladottabb gyulladás kezelésére alkalmas.
Tartós használat mellett elszínezheti a fogzománcot, ami rendszeres fogmosással vagy fogorvosi tisztítással megakadályozható illetve kezelhető.
Cetilpiridinium-klorid: CPC, gátolja a fogzománcon és a fogínyen felhalmozódó vékony bakteriális filmréteg (plakk) kialakulását, javítja a klórhexidin hatását.
– Hialuronsav: afta, fekélyek, gyulladások vagy más lágyszövet sérülések esetén segíti az érintett terület szöveteinek gyógyulását, regenerálódását.
– Fluoridok: mivel a speciális kezelések során is fontos a fogszuvasodás elleni védelem, sok terápiás szájöblítőben ugyanúgy megtalálhatók a fluoridok, melyek megerősítik és ellenállóbbá teszik a fogzománcot.

Általános szájvizek
Az általános szájhigiénia fenntartásán belül ma már egyre több specializált szájvízzel találkozhatunk, melyek alkalmasak a mindennapos használatra.
A fogszuvasodás, az ínygyulladás, a fogkőképződés megelőzését szolgáló szájöblítők mellett beszerezhetünk zománcvédő, eróziógátló, fogfehérítő szájvizeket is.

Leggyakoribb összetevők:
– Fluoridok: a fogzománc erősítésére szolgáló fluoridokból többfélét is ismerünk (pl. nátriumfluorid, ónfluorid, aminfluorid), melyek egytől egyig alkalmasak a fogszuvasodás megelőzésére. A fogkrémhez képest a szájvizek csökkentett fluoridtartalommal rendelkeznek.
– Aromák: a szájöblítő ízét meghatározó összetevők nem csak a használatot teszik kellemessé, hanem a leheletünk frissítésében is jó szolgálatot tesznek.
– Alkohol: fertőtlenítő, baktériumölő hatású.
– Színezékek: sok szájvíz pompázik kék, zöld vagy akár rózsaszín árnyalatokban, ehhez járulnak hozzá a különféle színezékek.

KELL HASZNÁLNI SZÁJVIZET?

Ha valamilyen komolyabb szájüregi panasztól (pl. fekély, ínygyulladás, szájszárazság) szenvedünk, mindenképp érdemes valamilyen terápiás szájöblítőt használnunk, ami hatékony segítséget nyújthat a mindennapos szájápolás mellett.
Amennyiben a megelőzés miatt szeretnénk szájvizet használni, akkor tájékozódjunk a hatóanyagokról, a fluorid- és alkoholtartalomról és döntsünk saját igényeinknek megfelelően.
A szájvíz használata kifejezetten ajánlott lehet fogszabályzót viselőknek, implantátummal, koronával rendelkezőknek vagy azoknak, akik valamiért nem tudják kellő alapossággal megtisztítani a fogaikat.
Érdemes fogorvosunkkal is egyeztetni, ő tisztában van szájhigiénénkkel, korábbi szájüregi panaszainkkal, így nagyobb rálátással adhat tanácsot, hogy esetünkben van-e szükség szájvíz használatra, s ha igen, akkor milyen típust válasszunk.

HOGYAN HASZNÁLJUK A SZÁJVIZET?

Az első és legfontosabb azt leszögezni, hogy a szájvíz használat nem helyettesíti a fogmosást vagy a fogköztisztítást. Nagyszerű kiegészítő lehet, ám a mechanikai tisztítást nem helyettesíti. Túlzásba vitt használata káros lehet, épp ezért maradjunk a gyártó által javasolt használati gyakoriságnál illetve kérjük ki fogorvosunk tanácsát.
A gyengéd szájvizek tökéletesen alkalmasak a napi használatra, ám a túl erős szájvizekkel nem érdemes mindennap irritálni a szájüregünket.

Általánosságban elmondható, hogy 6 éves kor alatt nem javasolt a szájöblítők használata, hiszen a gyermekek könnyen lenyelhetik azt, alkoholos szájöblítők esetében az életkori ajánlás 12 éves korra tolódik.
Ha fluoridos fogkrémet (átlagos fluoridtartalom: 1000-1500 ppm) használunk, ellenőrizzük, hogy a szájvíz csökkentett fluoridtartalommal rendelkezik-e (100-250 ppm között), a túlságosan magas fluoridbevitel ugyanis káros lehet.

Forrás: Mikor, hogyan használjunk szájvizeket? – Merjmosolyogni.hu 

 

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.