Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Fogcsikorgatás (bruxizmus)

Bár a közvetlen környezetnek sem kellemes a fogcsikorgatás jelensége, az egészségügyi következményeket mégis az alanynak kell magán viselnie.

A fogcsikorgatás, orvosi nevén bruxizmus akkor jelent komolyabb problémát, ha az rendszeressé válik, ilyenkor ugyanis jelentősebb fizikai következményekkel is számolnunk kell: fogaink sérülhetnek, harapásunk abnormálissá válhat, illetve számottevő mértékben lekoptathatjuk a fogzománcunkat.

Okok és következmények
A fogcsikorgatás oka legtöbbször a stressz és az idegesség, jellemzően éjszaka, álmunkban jelentkezik. Ha van egy alvótársunk, aki már hallotta, hogy csikorgatjuk a fogainkat, akkor szerencsések vagyunk, de jellemző tünet lehet az ébredés utáni tompa, állandó fejfájás vagy a fájó állkapocs, esetleg a nyomásra érzékeny fogak.

Sajnos azonban nem csak fogaink szenvedhetik el a nem kívánt következményeket: állcsontunk szintén megsínyli a tartósan fennálló erőhatásokat, az állkapocsízület ilyenkor begyulladhat.

Kezelés, megelőzés
Legtöbb esetben az egyetlen, amit tehetünk, hogy megvédjük a fogainkat. Ehhez a legnagyszerűbb azéjszakai fogvédő viselete, melyet fogorvos javasolhat.

Mivel azonban a bruxizmus lelki eredetű betegség, fontos megértenünk, hogy megállításához szellemileg is rendbe kell egy kicsit hozni magunkat. Ha valamilyen komoly trauma következtében alakult ki rossz szokásunk, mindenképp forduljunk szakemberhez (pszichológus, pszichiáter), aki segít feldolgozni a történteket.

Ha egyszerűen ideges alkatúak vagyunk, akkor érdemes elsajátítani relaxációs technikákat, rászokni a rendszeres testmozgásra és fizikai aktivitásra, ezáltal ugyanis bizonyítottan csökken a szervezetünkben a stressz hormon szintje.

További tanácsok fogcsikorgatóknak:
– Kerüljük a koffeintartalmú ételek, italok fogyasztását (pl. kávé, kóla, csokoládé…);
– Kerüljük az alkoholfogyasztást, ez ugyanis csak felerősíti a fogcsikorgatási hajlamot;
– Ételen kívül mást ne rágcsáljunk (pl. ceruzavég, tollvég, köröm);
– Kerüljük a rágózást, ezzel is arra sarkalljuk az izmainkat, hogy folytassák szorító munkájukat;
– Tanuljuk meg kezelni a helyzetet! Ha azon vennénk észre magunkat, hogy napközben csikorgatjuk, szorítjuk a fogunkat, nyugodtan tegyük a nyelvünk hegyét a két fogsorunk közé, ezzel ellazíthatjuk az izmainkat;
– Állkapcsunk mozgatásáért, s a rágásért felelős izmokat meleg borogatással is ellazíthatjuk: éjszakára helyezzünk melegítőpárnát vagy meleg konyharuhát a fül-áll közötti arcélre.

Forrás: Fogcsikorgatás (bruxizmus) – Okok, következmények, megelőzési módok – Merjmosolyogni.hu

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.