Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Fogtömés után jelentkező fájdalom

Minden idők leghatékonyabb konzerváló, azaz fogmegtartó kezelése a fogtömés. Általa nem csak esztétikailag állítható helyre a fog, de meg is lehet menteni, így aztán nem lesz szükség foghúzásra. Minél gyakrabban járunk fogorvoshoz, annál valószínűbb, hogy még korai szakaszában sikerül nyakon csípni a fogszuvasodást, amikor a helyreállítás is csak minimális beavatkozással jár. De mi van akkor, ha a fogtömés után hazaérve úgy érezzük, valami még sincs rendben?

Gyakran előfordul, hogy a beteg – főleg miután az érzéstelenítő is kiürült a szervezetéből – arra lesz figyelmes, hogy a néhány órája betömött foga bizony sajogni kezd. Többféle fájdalmat különböztetünk meg, van, hogy hidegre/melegre lesz érzékeny a kezelt fog, esetleg nyomásra, vagy a legkellemetlenebb esetben állandó fájdalom jelentkezik. Mégis mi lehet mindennek az oka?

– Trauma: amikor egy fogtömést elkészítenek, előfordulhat, hogy a fogbélt (pulpát) olyan hirtelen sokk éri, hogy fájdalommal reagál. Ha gyökérkezelés nélkül végezték a fogtömést, lehet, hogy a fog belső szövetei mégsem voltak olyan egészségesek, mint azt előre lehetett gondolni. Ilyenkor, ha az állandó fájdalom több napig is eltart, érdemes visszalátogatni a fogorvosunkhoz, aki valószínűleg gyökérkezeli az érintett fogat.

– Rosszul illeszkedő fogtömés: ha a fog nyomásra, jellemzően rágás közben fájdul meg, akkor lehet, hogy a fogtömés nem illeszkedik megfelelően a fogba. Bár igen ritkán fordul elő, ha mégis azt tapasztaljuk, hogy 1-2 hét elteltével is jelentkezik ez a tünet, keressük fel újból a fogorvosunkat.
Allergia: van, hogy a páciens allergiás a tömőanyagra (pl. amalgámra), vagy több fémalapú tömése van (amalgám, arany) egyszerre, utóbbi esetben a fémek reakcióba léphetnek egymással, ami a páciensnél éles fájdalmat okozhat. Ha erre gyanakszunk és az éles fájdalom látszólag ok nélkül (nem rágáskor vagy nem hideg/meleg italok fogyasztásakor) jelentkezik, mindenképp keressük fel fogorvosunkat!

– Kísérő fájdalom: a kezelt fog idegei által küldött jeleket a környező fogak is észlelhetik, ezáltal akár azok is produkálhatnak fájdalmat, de ez csak átmeneti állapot lehet.

Gyökérkezelés után érzett fájdalom: gyökérkezelés után gyakran jelentkezhet néhány napos fájdalom, ez teljesen normális. Ha elhúzódó fájdalomról van szó, akkor keressük fel ismét a fogorvosunkat, aki gyulladácsökkentővel segítheti a gyógyulást.

– Fogérzékenység: előfordulhat, hogy egy vagy akár két héten keresztül is érzékeny lesz a tömött fog a hideg vagy meleg ételek, italok elfogyasztásakor. Enyhítésére vásárolhatunk fogérzékenységet csillapító fogkrémet, szájvizet, ez segíthet a tünetek teljes megszűnéséig.

Van, akinél semmiféle tünet nem jelentkezik fogtömés után, de van, akinél igen. Ettől még nem kell megijedni, ha a tömés kiesik, ha állandó fájdalomtól szenvedünk, vagy ha egy-két hétnél tovább tart a fog érzékenysége, természetesen azonnal keressük fel fogorvosunkat, aki hatékonyan orvosolhatja a fenti problémákat!

Forrás: Fogtömés után jelentkező fájdalom – Merjmosolyogni.hu

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.