Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Az ínysorvadás megállításához egy egyszerű fehérjére van szükségünk

Felnőttkorban a maradandó fogak elvesztésének leggyakoribb oka az ínygyulladás illetve az ínysorvadás, melyek a tökéletesen egészséges fogakat sem kímélik. Az utóbbi években egyre több szakmabeli tette fel magának a kérdést, vajon korunk előre haladtával a fogíny miért lesz egyre hajlamosabb a gyulladásos megbetegedésekre. Most úgy tűnik, sikerült választ kapnunk a kérdésre.

A Londoni Egyetem kutatói amerikai szakemberekkel együttműködve arra a megállapításra jutottak, hogy a fogakat körülölelő lágyszövet leépülése egy Del-1 névre keresztelt fehérje szintjével van összefüggésben, mely egy bizonyos életkor után egyre csökken a szervezetben. Magát az anyagot és az immunrendszerre gyakorolt hatását megértve jó eséllyel felvehető a küzdelem az ínysorvadással szemben.

Az ínysorvadás kezdeti tünetei a vérző, duzzadt fogíny, melyre sokan sajnos csak legyintenek. Pedig ez a krónikus gyulladás utána átterjed a csontszövetekre is, melyet fokozatosan elkezd leépíteni. Ha a csontállomány csökken, egyre kevésbé képes szilárdan tartani a fogakat, melyek kilazulnak a helyükről. Az már biztos, hogy a folyamatért az immunsejtek túl jó munkája felel, ezek ugyanis nem csak az ínygyulladást okozó baktériumot, de a körülötte lévő sejteket is pusztítják.

Az emberek, ahogy idősödnek, úgy lesznek egyre hajlamosabbak a gyulladásos megbetegedésekre, például izom- vagy ízületi gyulladások formájában, de a szájüregben található ínyszövet is érintett lehet. A 2012 augusztusában, Nautre Immunology c. folyóiratban megjelent kutatási eredmények szerint fiatalabb és idősebb egereket vizsgálva alátámasztható, hogy minél alacsonyabb a Del-1 szintje az állatok szervezetében, annál nagyobb eséllyel alakul ki esetükben ínygyulladás. A fehérje feladata ugyanis pont az lenne, hogy visszatartsa az immunrendszer reakcióit, megálljt parancsolva a fehérvérsejteknek az ínyszövet elleni támadásban.

Az egereket a Del-1 fehérjével kezelve a fehérvérsejtek száma csökkenthető volt, így az ínysorvadás és a csontveszteség mértéke is alábbhagyott. A kísérlet egyik irányítója, Mike Curtis londoni professzor szerint az ínysorvadás nagyon gyakori probléma, s ahogy öregszünk, úgy válik még sűrűbben előforduló betegséggé. A kutatás által most megismerhettük, miért viselkedik így a szervezetünk – a betegségek hatékony gyógyításakor pedig az első lépés mindig a megértés.

Forrás: Az ínysorvadás megállításához egy egyszerű fehérjére van szükségünk – Merjmosolyogni.hu 

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.