Isten hozta a Villányi Dent, Budapest legbarátságosabb fogászatának weboldalán. · Nyitva: H-P 7:30-20.30, Szombat 09-15 · Ünnepi nyitva tartás

Az afta kezelése házilag. Megkerestük a legjobb módszereket

Bár igen ártalmatlan jelenségről van szó, az afta mégis bosszantó lehet: zavar minket beszéd és evés közben és gyakran fájdalmat érzünk az érintett területen. Speciális gyógyszer nem létezik, amitől az afta varázsütésre elmúlik, azonban számos praktikával enyhíthetjük a tüneteket és felgyorsíthatjuk a gyógyulás folyamatát.

Egyelőre csak találgathatunk, hogy pontosan mitől alakul ki az afta a száj nyálkahártyáján, az ínyen vagy az arc belső felén. Jelen tudásunk szerint a nyálkahártya fekélyszerű sérülését vitaminhiány, ételallergia, fizikai károsodás vagy túl savas ételek, italok fogyasztása éppúgy okozhatja, mint a túlhajszolt életmód.
Ha csak néhány évente egyszer jelenik meg afta a szánkban, akkor teljesen ártalmatlan jelenségről beszélhetünk, ha azonban évente négyszer-ötször is visszatérő, esetleg gyógyulni nem akaró, fájdalmas sebektől szenvedünk, akkor már érdemes kivizsgáltatni magunkat, milyen komolyabb ok állhat a tünet hátterében, melyre szervezetünk így reagál.

A legjobb házi praktikák afta ellen
Összegyűjtöttük mindazon praktikákat, melyek külön-külön vagy épp együttesen, de segíthetnek a gyorsabb gyógyulásban.

  • Külső kezelés

– SZÁJVÍZ: egy erős, antibakteriális vagy gyulladáscsökkentő szájvíz jó alapja lehet a gyógyulásnak. Ha tisztán tartjuk a szájüregünket és vigyázunk, hogy a sebbe minél kevesebb baktérium jusson, azzal felgyorsíthatjuk a regenerálódást. Mehetünk drogériába, de a legjobb, ha a gyógyszertárban kérünk segítséget a legmegfelelőbb szer kiválasztásához

– TIMSÓ RÚD: a timsót évezredek óta használják sebgyógyításra az emberek. Bizonyított vérzéscsillapító, fertőtlenítő és összehúzó hatása miatt hatékonyan alkalmazhatjuk az afta kezelésére is.

– ZSÁLYA: a zsályát kétféleképpen használhatjuk az afta gyógyítására: egyrészt leveleiből készíthetünk főzetet (kb. 3 evőkanál zsályalevelet 1 liter vízzel forrázzunk le, s leszűrve ezzel öblögessünk), másrészt őrölt zsályával is bekenhetjük az érintett területet.

– TERMÉSZETES ÖBLÖGETŐK: szódabikarbóna vagy só és víz keverékével öblögetve biztosítjuk szájüregünk fertőtlenítését, ám fontos, hogy ezeket az öblögetőket soha ne nyeljük le!
– ALOE VERA: ha valaki tart otthon aloe növényt, a szárából nyert nedvvel vagy más aloés készítménnyel bekenheti a sebet, ezzel gyorsítva a gyógyulást.

– PROPOLISZ: az aftát és a körülötte lévő területet propolisz tinktúrával bekenve segíthetjük a nyálkahártya regenerálódását.

– JÉG: bár ez a módszer inkább csak fájdalomcsillapításra jó, annak viszont kiváló – tegyünk jégkockát az aftára, vagy öblögessünk jeges vízzel, így nyugtatva meg az érintett területet.

– SZÁJÁPOLÁSI SZOKÁSOK: figyeljünk oda a napi kétszeri, alapos fogmosásra, hiszen a tiszta, baktériummentes környezet segíti az afta gyógyulását. Ha gyanakszunk rá, hogy valamilyen allergia okozza az afta megjelenését, válthatunk bio, homeopátiás, ájurvédikus vagy SLS-mentes fogkrémre – ezekben a termékekben található a legkevesebb allergén anyag.

  • Belső kezelés

– TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSOK: kerüljük a túl savas ételek és italok (pl. citrusfélék, szénsavas üdítők, energiaitalok, stb.) fogyasztását és főzéshez se használjunk túl erős fűszereket. Érdemes mellőzni a magvakat, dióféléket, kemény ropogtatnivalókat az étrendünkből, ezek újból megsérthetik a gyógyulófélben lévő területet.

– ALLERGIA: egyesek szerint ételallergia is okozhatja az afta megjelenését, ezért érdemes felülvizsgálni étrendünket: a paradicsom, a kagyló, a diófélék és a csokoládé mind kerülendők, de van, hogy lisztérzékenység vezet a fekély kialakulásához.

– VITAMINPÓTLÁS: B-12 vitamin vagy vashiány előidézheti a seb megjelenését, így fontos pótolnunk ezeket az anyagokat – jó megoldás lehet a komplex B-vitamin készítmény alkalmazása is.

– ALKOHOL, DOHÁNYZÁS: káros szenvedélyeink egyike sem támogatja a nyálkahártya gyógyulását, tehát erre az időre mindenképp érdemes mérsékelni a dohányzást és az alkoholfogyasztást.

– STRESSZ LEVEZETÉSE: lelki tényezők szintén kiválhatják az afta megjelenését. Találjuk meg a legjobb feszültségoldó módszereket: sportoljunk, meditáljunk vagy kérjük szakember segítségét!

Forrás: Az afta kezelése házilag – Megkerestük a legjobb módszereket :: Merjmosolyogni.hu

Megosztás:

Hozzászolások nem engedélyezettek.